OM gaat Geert Wilders vervolgen wegens discriminatie

Geen categoriedec 18 2014, 9:43
Geert Wilders kan zijn borst natmaken.
Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat Geert Wilders vervolgen voor zijn uitspraken over 'minder Marokkanen' in Nederland op de verkiezingsavond van 19 maart. Dat kondigde het OM zojuist aan via Twitter:
https://twitter.com/OM_DenHaag/status/545497970146566144
De PVV-leider wordt verdacht van "belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat". In het persbericht van het OM staat het volgende:

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat over tot vervolging van Geert Wilders op verdenking van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag, naar aanleiding waarvan ruim 6400 aangiften zijn binnengekomen.

Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie.

Wilders verdedigde zich eerder deze maand bij de Rijksrecherche met deze woorden:

"Het is mijn taak als politicus om het Marokkanenprobleem dat we in Nederland hebben te benoemen. In mijn verklaring heb ik duidelijk gemaakt dat ik in mijn strijd voor vrijheid en tegen de islamisering van Nederland me nooit door iemand de mond zal laten snoeren. Tegen geen enkele prijs en door niemand, wat de gevolgen ook moge zijn. Ik ga ervan uit dat het Openbaar Ministerie zal besluiten mij niet te vervolgen. Ieder ander besluit kan niet anders worden uitgelegd dan politiek gemotiveerd."

Zoals Michael van der Galien schreef over de vervolging van Wilders: het is belachelijk dat hij nu in de juridische problemen zit, maar zo is de wet nu eenmaal wel geregeld in Nederland. Ik citeer Michael: "Dit keer kan hij die verdediging niet herhalen; hij had het heel specifiek over Marokkanen. Als je de wet erop nakijkt, kun je bijna niet anders concluderen dan dat vervolging hoogstwaarschijnlijk in een veroordeling resulteert."
De uitspraken van Wilders waren smakeloos - dat vond een groot deel van zijn medewerkers ook - en idealiter zou hij niet moeten worden vervolgd voor zijn uitspraken, maar helaas voor Wilders is de vrijheid van meningsuiting niet absoluut in Nederland.
Nederland hoopt op vrijspraak, en we kunnen niet anders dan verwachten dat de advocaat van Wilders alles op alles zet om dat voor elkaar te krijgen. De vraag is echter of dat dit keer ook gaat lukken. Het is trouwens niet bekend wanneer de inhoudelijke zitting van de rechtszaak plaatsvindt, maar het zou zomaar kunnen samenvallen met de Provinciale Statenverkiezingen of eventuele nieuwe landelijke verkiezingen.
Update I:
Wilders' reactie: "Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt."
Update II:
Wilders denkt dat het besluit tot vervolging wegens discriminatie met de kabinetscrisis te maken heeft:
https://twitter.com/Jorn/status/545507246776811521
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten