snapshot10

PEILING: de VVD is nu toch echt groter dan de PVV, maar kan Wilders Rutte nog inhalen?

Geen categoriefeb 23 2017, 18:30
Slecht nieuws voor iedereen die hoopt op een premier Geert Wilders na 15 maart: die kans is vandaag weer een beetje kleiner geworden.
Het is geen rooskleurige week voor de PVV-voorman te noemen. Bleek eerder al één van zijn beveiligers vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld aan de Marokkaanse maffia, heeft hij nu zijn publieke campagne voorlopig moeten stilleggen om veiligheidskwesties. En hoewel zijn veiligheid natuurlijk voorop staat, zal hij hiermee ook niet bepaald gelukkig zijn: de nieuwste Politieke Barometer van Ipsos.
Nee, goed nieuws is dit niet. Had de PVV vorige week met 27 tegen 26 zetels nog een nipte voorsprong op de grootste rivaal de VVD, is die voorsprong nu helemaal verdwenen. Sterker nog: het is Rutte die deze keer het hardste mag lachen. De zogenaamde liberaal zou met zijn partij nu 28 zetels behalen tegenover de 26 van Wilders: een verschil van drie zetels dus wat betreft de verhoudingen. Dit komt uiteraard op een uiterst pijnlijk moment waarbij Wilders al genoeg aan zijn hoofd heeft, en misschien nog belangrijker: weinig kansen meer krijgt om dit echt goed te maken.
[caption id="attachment_160539" align="aligncenter" width="548"]De peiling van Ipsos van 23 februari. De peiling van Ipsos van 23 februari. Bron foto: Ipsos[/caption]
Het stopzetten van de publieke campagne - flyeren dus - zal immers niet positief uitpakken wat betreft het warmmaken van potentiële kiezers voor de PVV. Maar, misschien nog wel belangrijker, is de grote afwezigheid van Wilders bij de debatten die eraan komen. Zowel vrijdag als zondag zullen lijsttrekkers van verschillende partijen met elkaar voor het eerst écht gaan debatteren, maar Wilders zelf is daarbij helaas de grote afwezige doordat de organisaties keer op keer het vertikten om met normale regels te komen. En of je die terugtrekking nou steunt of niet, goede publiciteit is het niet als je daar niet aanwezig bent. En dat is jammer, aangezien hij riskeert zo meer op de achtergrond te komen, zeker doordat een aardig aantal kiezers hun keuze maakt op basis van dat soort debatten.
En vergis je niet, want 15 maart nadert in rap tempo, zeker aangezien het weer eens die maand is die minder dagen dan normaal heeft: over 20 dagen gaat Nederland al naar de stembus! Het kan nog voor Wilders, maar hij zal echt elke kans moeten grijpen die hij heeft - zonder zijn eigen veiligheid op het spel te zetten, natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten