Peilingen Maurice de Hond: VVD verliest twee zetels na ophef om wachtgeld Klaas Dijkhoff

Peilingen Maurice de Hond: VVD verliest twee zetels na ophef om wachtgeld Klaas Dijkhoff

In de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl) zakt de VVD verder weg in het electorale moeras. Vorige week verloor de partij zetels omdat de kiezer een 'beetje klaar' was met de stikstofcrisis en deze week is de partij wederom de sigaar en verliest ze twee zetels. Dit keer vanwege de ophef rondom de wachtgeldregeling van Klaas Dijkhoff, aldus De Hond.

Peilingen van 1 december 2019

[caption id="attachment_240632" align="aligncenter" width="632"]Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Maurice de Hond toont deze week een aantal opvallende trends in de peilingen. De VVD, PvdA en D66 verliezen deze week. De coalitiepartijen staan nu op slechts 56 zetels. Zouden er nu verkiezingen worden georganiseerd dan moeten de huidige partijen op zoek naar een partner met ten minste 20 zetels. Alleen de PVV en FVD kunnen zo'n groot gat op dit moment opvullen.

De VVD is volgens De Hond ge-reset en staat weer op dezelfde plek als tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019:

"De VVD zakt naar 22 zetels. De score, die de VVD ook bij onze peiling had rond de Provinciale Statenverkiezingen van maart van dit jaar. De overige verschuivingen betreffen 1 zetel per partij. CDA, SP en PvdD en ChristenUnie gaan 1 zetel omhoog, PvdA en D66 1 zetel omlaag. De onderlinge verschillen worden steeds kleiner. De versplintering van het politieke landschap zien we nu nog nadrukkelijker."

Behalve het verlies van de VVD is ook het verlies van D66 pijnlijk. De partij leek te zijn gestabiliseerd en niet langer zetels te verliezen. Maar sinds kort lijkt ook D66 weer in mineur. De partij staat ondertussen op zeven zetels verlies in vergelijking met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, toen haalde de partij nog ruim 19 zetels.

Jettens partij moet oppassen dat ze niet uit de politieke middenmotor verdwijnt. Al zal dat laatste niet zo snel gebeuren: D66 heeft nog een riante voorsprong op SP en 50Plus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties