Peilingen! Monsterverlies voor Rutte: -3 zetels, FvD en PVV groeien!

Geen categoriefeb 24 2019, 9:50
De peilingen zijn binnen en er zijn grote verschuivingen te zien! Rutte 3 gaat helemaal nat en staat op een monsterverlies van -3 zetels in één week! De opiniepeiling van Maurice de Hond suggereert dat Forum voor Democratie, PVV en GroenLinks strijden om de tweede partij van Nederland te worden. Alle drie hebben ze nu 18 zetels in de peilingen. De VVD is nog steeds de grootste partij (22), maar het verschil tussen de grootste en de drie achtervolgers is nog maar 4 zetels!
[caption id="attachment_220654" align="aligncenter" width="788"]De peiling van Maurice de Hond van 24 februari 2019. Bron: Maurice de Hond De peiling van Maurice de Hond van 24 februari 2019. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Volgens Maurice de Hond ontvouwt zich in de politiek het scenario waar hij een decennia eerder al voor waarschuwde in het artikel 'veenbrand'. De brand zou volgens De Hond lange tijd onder de radar hebben gesmeuld en de 'vlammen slaan nu uit'. Daarmee verwijst hij naar de electorale fragmentatie van het kieslandschap. De drie traditionele partijen VVD, CDA en PvdA waren 16 jaar geleden nog goed voor 98 zetels, acht jaar later waren dat er nog 80 'en nu staan ze op 45'.
Dit is volgens De Hond problematisch vanwege de mogelijke instabiliteit wanneer er moet worden gezocht naar meerderheden.
De grote partijen verloren dus flink afgelopen decennia. De burger is duidelijk ontevreden over de prestaties. En die trend zet zich deze week gewoon voort. Dat de coalitie nu in één week drie zetels verliest lijkt te wijten aan het geblunder met de energienota. Zo bleken de uitspraken van het kabinet onbetrouwbaar en blunderden ze dezelfde week ook met gegevens van het KNMI. De kiezer rekent nu af met het geblunder en de coalitie verliest in één week 3,9% steun!
[caption id="attachment_220657" align="aligncenter" width="924"]energie1 Een meerderheid van de kiezers gelooft dat het kabinet de energiekosten opzettelijk te laag heeft ingeschat. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Wat betreft de stijging van de energiekosten denken kiezers dat het kabinet opzettelijk een fout heeft gemaakt. En het gaat hierbij om ruim 60% van de kiezers! Vooral 50Plus, FvD, SP en PVV kiezers geloven in een zogenaamd 'energienota complot'. Premier Rutte liet weten 'te balen van de verwarring', maar biedt de gedupeerde burgers geen compensatie aan. Als er dan een compensatie vanuit het kabinet zou worden geregeld dan zien de kiezers het liefst een verlaging van de energiebelasting. Dat laatste zou zeker zoden aan de dijk zetten: Nederland staat in de Europese top vijf energiebelastingen.
[caption id="attachment_220658" align="aligncenter" width="898"]energie2 Wat zou de Nederlandse regering moeten doen om de fout recht te zetten? Bron: Maurice de Hond[/caption]
De fouten van Rutte 3 doen het vertrouwen in de politiek verder geen goed. Ruim 72% van de kiezers stelt dat het vertrouwen in de regering door de fouten is gedaald. Vooral CDA- en D66-kiezers lijken teleurgesteld ruim ~65% van hun kiezers is het met de stelling van De Hond eens. Behalve VVD'ers, die lijken niet geroerd door de fouten en slechts 48% rapporteert minder vertrouwen in de regering.
[caption id="attachment_220660" align="aligncenter" width="910"]Het vertrouwen van de kiezer kraakt onder de fouten van Rutte 3. Bron: Maurice de Hond. Het vertrouwen van de kiezer kraakt onder de fouten van Rutte 3. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten