Peilingen! Resultaat Otten-incident: -2 zetels voor FVD terwijl de PvdA de weg terug naar boven vindt

Peilingen! Resultaat Otten-incident: -2 zetels voor FVD terwijl de PvdA de weg terug naar boven vindt

In de peilingen van deze week zien we de relletjes tussen de FVD-kopstukken terug in de cijfers. Forum voor Democratie verliest deze week namelijk twee zetels en staat daarmee op 26! Toch is het verlies vooralsnog beperkt tot onder de 10% vanwege de grote steun die Baudet geniet onder de FVD-kiezers.

Peilingen van 28 april 2019

[caption id="attachment_225324" align="aligncenter" width="576"]De peilingen van Maurice de Hond op 28 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De peilingen van Maurice de Hond op 28 april 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Als we de bovenstaande tabel bekijken dan zien we nog steeds dat het electorale landschap diep versplinterd is. Diversiteit heeft ook nadelen en een verdeelde politiek is slechts één daarvan. Sterkste stijgers en dalers deze week zijn Forum voor Democratie (-2), PVV (+1) en de al eerder genoemde Partij van de Arbeid (+1). De laatste is bezig met een opmerkelijke 'mars van terugkeer'.

Over de PvdA schreven we enige tijd geleden al dat de partij op 'pole-position' stond. De race is dus nog niet gereden, maar de PvdA staat er wel netjes voor. De aansluiting met de politieke top lijkt met 14 zetels in de peilingen definitief gevonden en het zal niet lang duren voordat GroenLinks de macht van de internationale socialisten zal voelen. Zeker gezien de bestuurlijke invloed van de partij is ze een geduchte tegenstander.

De PVV wint deze week dus één zetel. Dit omdat een aantal kiezers waarschijnlijk 'helemaal klaar' zijn met de FVD-relletjes in de media. Zo lagen Otten en Baudet afgelopen week met elkaar overhoop en gebeurde er van alles. Directe eerste aanleiding was een artikel van penningmeester Henk Otten in de NRC. Waarin hij zelfs de door Yernaz Remautarsing genoemde 'framingtips' even vergat en de NRC een grote dienst bewees.

Die instabiliteit wordt nu dus afgestraft. Het verlies is vooralsnog beperkt, maar de partij moet er voor zorgen dat de rust terugkeert en men samen het doel weer voor ogen heeft: het verslaan van het partijkartel. Enkel dan kan de partij het vertrouwen vasthouden en dat is hard nodig. Volgens Maurice de Hond viel de klap nog mee vanwege het feit dat er geen beter alternatief is:

"Daarnaast is vast te stellen, dat kiezers, die nu of in het recente verleden FVD of PVV hebben gestemd, weinig genegen zijn om "terug te gaan" naar VVD of CDA. Tweespalt binnen FVD betekent nog niet dat ze daarom positiever gaan denken over Rutte!"

Een geluk bij een ongeluk dus voor de partij van Baudet. Nu maar hopen dat ze het schip schoonhouden en Henk Otten even tijdelijk aan het werk zetten als dekschrobber.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties