Peilingen! Zo kan de Eerste Kamer er binnenkort uitzien!

Geen categoriefeb 03 2019, 9:45
Zoals het er nu naar uitziet gaat de coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid verliezen! Dat betekent dat er weer moet worden gehandeld met andere partijen. De peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen laat dus geen verschuivingen zien in vergelijking met een week eerder, maar de Eerste Kamer peiling voorspelt een desastreus verlies voor de coalitie van Rutte!
Weinig mensen kan het een moer schelen, die Provinciale Statenverkiezingen en dat is ook logisch. Maar toch zijn ze belangrijk vanwege de impact op de Eerste Kamer. Het bestuursniveau van de provincie heeft weinig te zeggen en is volledig ingekaderd door wet- en regelgeving vanuit Den Haag, Brussel en New York. De opkomst is dan ook vaak rond de 50%. Volgens De Hond is het de verwachting dat 10% - 15% van de kiezers anders stemt dan zij aangeven op de opiniepeiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hieronder ziet u de huidige peiling voor de Tweede Kamer:
[caption id="attachment_219225" align="aligncenter" width="463"]De peilingen van <a href=Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond" width="463" height="350" /> De peilingen van Maurice de Hond voor 3 februari 2019. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Toch wel opmerkelijk dat zich deze week geen verschuivingen voor doen. Zo hadden we discussies over het kinderpardon, maar bleek niemand naar aanleiding van deze discussie bereid zijn stem te wijzigen. Wellicht zit het hem in de symboliek. De kinderpardondiscussie is slechts een kleine discussie natuurlijk. Het gaat om het laten blijven van een aantal kinderen en over de beslissingsbevoegdheden in het geval van schrijnende gevallen. Nederlanders die rationeel zijn, zien natuurlijk dat het hier niet gaat om het bredere thema van massa-immigratie.
Maar dat is wél hoe Geert Wilders (PVV) erin stond. Met een retorische speech maakte hij het kinderpardon tot een symbool en diende zelfs een motie van wantrouwen in! Maar blijkbaar ligt de kiezer helemaal niet wakker om dit onderwerp getuige de peilingen. Ook Klaas Dijkhoffs (VVD) wegblijven bij een debat was spraakmakend, maar onvoldoende om het vertrouwen in de VVD nog verder te laten afbrokkelen. De partij staat nog steeds op 22 (!) zetels en is daarmee de grootste van het land. Waarschijnlijk stemmen alle Tesla-rijders op Dijkhoff.
Maurice de Hond was zo vriendelijk om ook een inschatting te geven van hoe de Eerste Kamer zou worden bevolkt na de volgende verkiezingen. Zie de tabel hieronder:
[caption id="attachment_219226" align="aligncenter" width="650"]Een mogelijke Eerste Kamer zetelverdeling. Bron: Maurice de Hond Een mogelijke Eerste Kamer zetelverdeling. Bron: Maurice de Hond[/caption]
In de bovenstaande matrix zien we hoe de Eerste Kamer eruit zou zijn bij een verwachte opkomst van 50% bij de Provinciale Statenverkiezingen. De Eerste Kamer wordt bevolkt door vertegenwoordigers die de wetten van de Tweede Kamer toetsen op hun doelmatigheid en nog een aantal juridische zaken, maar er wordt ook politiek gespeeld natuurlijk. De Coalitie zou van 38 zetels zakken naar een score van 25 tot 31 zetels. In totaal huist de Eerste Kamer 75 senatoren.
Dat betekent dat de coalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer hoogstwaarschijnlijk kwijtraakt. En hoe groter het verlies hoe meer de regering Rutte III zal moeten onderhandelen met andere partijen. Maar hoop niet te vroeg, want als Rutte moet onderhandelen dan staat er een rijtje partijen klaar die altijd wel bereid zijn om shady deals te doen. Denk aan de PvdA, GroenLinks en natuurlijk de SGP. Vooral de salonsocialisten van Asscher zijn een goede partner, zo leert het verleden ons. Al speelt Asscher momenteel even alsof dat niet het geval is.
Nieuwkomer Forum voor Democratie gaat waarschijnlijk 5 tot 7 stoeltjes pakken. Daarmee is de Eerst Kamer-fractie van de partij dan groter dan de Tweede Kamerfractie en begint de partij daadwerkelijk enige 'macht' te krijgen op de Nederlandse politiek. De maand maart is dus cruciaal voor de jonge partij van Thierry Baudet. Met Provinciale, Europese en Eerste Kamerverkiezingen voor de boeg! Maar dus ook cruciaal voor Nederland, laten we hopen dat iedereen verstandig stemt.
En met een gefragmenteerde Eerste en Tweede Kamer ligt ons land dan definitief vleugellam en dreigt onbestuurbaar te worden. Of we daar vrolijk van moeten worden is maar de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten