RTL Nieuws-hoofdredacteur Taselaar verdedigt riooljournalistiek om Geert Wilders zwart te maken

Geen categoriefeb 20 2017, 8:00
Wij van WC-eend adviseren WC-eend.
Nadat Geert Wilders liet weten dat hij niet naar het Carré-debat van RTL Nieuws zou gaan omdat die PvdA-vriendelijke zender zijn privacy aan zijn laars lapte door een interview met zijn broer Paul te publiceren, heeft RTL-nieuws hoofdredacteur Harm Taselaar (wie kent hem niet?) een verklaring doen uitgaan waarin hij zijn eigen redactionele beslissingen goedpraat.
Ja heel verrassend he: de riooljournalisten van RTL keuren de riooljournalistiek van RTL goed. Goh, dat had ik nou echt niet zien aankomen.
Natuurlijk slaat Taselaars verdediging werkelijk nérgens op:

"Het interview met Paul Wilders over de bedreigingen aan zijn adres, is een relevante journalistieke publicatie. Ik sta er volledig achter."

Ja, nogal wiedes dat je erachter staat, Taselaar. Jij bent de hoofdredacteur van RTL Nieuws en bepaalt dus wat je publiceert. Als je, net als ik, een hekel had gehad aan riooljournalistiek had je je veto wel uitgesproken.
Daarnaast beweert Taselaar het volgende:

"Bovendien zocht hij zelf contact met ons."

Ten eerste is dat natuurlijk geen goed excuus -- wij worden ook benaderd door mensen, dat betekent niet dat we er elke keer iets meedoen -- en ten tweede durf ik daar openlijk aan te twijfelen. Kijk maar wat RTL Nieuws zélf bericht in een artikel over deze materie:
Screen Shot 2017-02-20 at 08.21.31
Daar staat dus precies het tegenovergestelde. Taselaar beweert tegen de media dat Paul Wilders contact zocht met RTL Nieuws, maar RTL Nieuws zegt dat hij een kritische tweet over zijn broer had geplaatst en dat RTL Nieuws toen contact met hem zocht. Dat is een wezenlijk verschil.
En let op: er staat ook dat hij daarna instemde met "een interview." Dus niet: "Daarna stelde hij zelf een interview voor." Ook dat is een wezenlijk verschil. Het impliceert namelijk dat RTL Nieuws hem vroeg of ze hem mochten interviewen om zijn broer Geert onderuit te schoffelen en dat hij daar positief op reageerde.
Het is dan ook opvallend dat, anders dan bij Nu.nl en andere mainstream media, de zin "Bovendien zocht hij zelf contact met ons" niet in het artikel van RTL Nieuws zelf staat. Daar eindigt Taselaars reactie met "Ik sta er volledig achter." Nou mogen ze me best paranoïde noemen, maar het lijkt me dat daar een reden voor is.
Leuk geprobeerd dus van Taselaar, maar behalve zijn vrienden van het linkse mediakartel trapt helemaal niemand hierin. RTL Nieuws gebruikt riooljournalistiek om de PVV onderuit te halen en is daar nog trots op ook. Het is een grof schandaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten