'Tea Party heeft geen schijn van kans bij presidentsverkiezingen'

Geen categoriejan 23 2015, 21:00
"Er zijn een paar dingen die je moet begrijpen."
In zijn dagelijkse radioprogramma liet Glenn Beck onlangs weten dat een politieke insider - een man met kennis van zaken én met goede contacten - hem het één en ander heeft verteld over de verkiezingen van 2016, en dan met name wat betreft de nominatie van de Republikeinse presidentskandidaat.
Helaas voor Beck - en veel aanhangers van de Tea Party - was dat nieuws allerminst positief. De vier namen die in aanmerking komen voor de overwinning bij de Republikeinen zijn namelijk alles behalve inspirerend voor de achterban.
Op die namen kom ik zometeen terug. Eerst dit: de Republikeinse Partij heeft besloten dat ze geen trek meer heeft in debatten met, zeg, 18 kandidaten. Daarom gaan ze de voorwaarden om mee te doen verzwaren. Zo moet je beter presteren in de peilingen en/of meer geld ophalen. Anders doe je gewoon niet mee. Punt.
Daar komt bij dat je 250 miljoen dollar nodig hebt om de primaries te kunnen winnen, aldus de insider. Daarna moet je er nog eens 750 miljoen dollar bijslepen om de algemene presidentsverkiezingen te kunnen winnen. Kortom, je moet ontzettend snel heel veel geld kunnen inzamelen. Het gevolg: veel mogelijke kandidaten gaan er vroeg uit.
Wie overblijven? Jeb Bush, Mitt Romney, Rand Paul en Mike Huckabee. "Mitt Romney is bekend en kan het geld inzamelen, Jeb Bush is bekend en kan het benodigde bedrag óók inzamelen... Rand Paul is onderscheidend genoeg" en kan gebruik maken van de donateurslijst van zijn vader (en zijn eigen namen eraan toevoegen)... En tenslotte is Mike Huckabee niet alleen in staat om veel geld in te zamelen via christelijke kiezers, maar is hij ook nog eens bekend van tv (hij had tot voor kort een praatprogramma op Fox News, de nieuwszender met verreweg de beste kijkcijfers in Amerika).
Het belangrijkste idee van de insider? "The primary is decided by the Money People."
Lees verder op pagina 2 (MET VIDEO).
"You don't really get the chance to make that decision. Who can talk 250 million dollar out of people?" Dat is het enige waar het om draait: de Money People selecteren de kandidaten in wie ze vertrouwen hebben, en die gaan het onderling uitvechten. De rest mag even meespelen maar wordt al snel buitenspel gezet. Dat zou dan dus onder andere gelden voor dé Tea Party favorite Senator Ted Cruz.
Hoewel Beck en zijn vrienden hopen dat de insider het verkeerd inschat denk ik dat hij gelijk heeft. Er zijn niet veel mensen in staat om 1 miljard dollar in te zamelen. De enigen die dat kunnen zijn mensen met een groot, sterk netwerk van contacten. Cruz kan alleen het verschil maken als hij van het begin af aan de favoriet is van de conservatieve achterban, die vervolgens andere kandidaten keihard moet negeren en alleen aan hem moet doneren. Als het Tea Party-veld ook maar een beetje verdeeld is maakt hij geen schijn van kans.
En dat brengt ons bij de vier namen die overblijven volgens de insider. Rand Paul is vernieuwend bezig, maar is te onorthodox. Ik geloof er niets van dat de Republikeinse Partij zich uiteindelijk achter hem schaart. Huckabee kan op steun rekenen van erg christelijke kiezers, maar dat is niet voldoende.
Het zou mij dus niet verbazen als het uiteindelijk uitdraait op een tweestrijd tegen Bush en Romney. Aangezien beide heren gezien worden als gematigd en zelfs centristisch is dat enigszins ironisch - de Republikeinse Partij beweert immers overtuigd conservatief te zijn.
Is er dan helemaal geen goed nieuws voor Tea Parties (ik zou zelf overigens meer dan tevreden zijn met Romney)? Jawel: bij elke nominatie-race is er één grote verrassing. Er is altijd iemand die boven zichzelf uitstijgt en ineens serieus meedoet. Misschien dat Cruz dus toch nog een kans heeft.
Hier de clip:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten