Thais leger grijpt de macht

Geen categoriemei 22 2014, 14:29
Coup.
Het Thaise leger heeft vandaag de macht gegrepen. Na maanden van demonstraties en gesprekken tussen de regering en de oppositie die tot niets uitliepen, hadden de militairen er blijkbaar genoeg van. De hoogste legerofficier, generaal Prayuth Chan-ocha, kondigde vandaag op televisie aan dat de regering van de Pheu Thai-partij naar huis is gestuurd.
Twee dagen geleden kondigde het leger al een staat van beleg af en vroeg het de rivaliserende partijen een oplossing te vinden voor de politieke crisis die nu al zes maanden duurt. Ze kwamen er echter niet uit.
Twee weken eerder werd de minister-president, Yingluck Shinawatra, tot aftreden gedwongen door het hooggerechtshof. Zij zou haar ambt hebben misbruikt om een politieke tegenstander uit de weg te ruimen.
Yingluck is de zus van de oud-premier Thaksin die in 2006 door het leger werd afgezet. Hun partij is vooral populair in het noorden van het land, omdat het enorme subsidies geeft aan de rijstproducerende boeren daar, en wint verkiezing op verkiezing.
De stedelijke elite in het zuiden steunt het populistische beleid niet, maar kan niet op een democratische manier de macht overnemen. De oppositie weigerde daarom mee te doen aan de verkiezingen in februari, waarop Yingluck geen nieuwe regering kon vormen.
De enige bindende factor in het land is de monarchie, maar de koning, Bhumibol Adulyadej, is stokoud. Van zijn waarschijnlijke opvolger, de kroonprins Maha Vajiralongkom, wordt vermoed dat hij met de Shinawatra's sympathiseert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten