Trump gaat vandaag visumverbod uitvaardigen voor mensen uit Syrië, Irak, Libanon, Iran, Somalië, Sudan en Jemen

Geen categoriejan 25 2017, 11:00
De verwachting is dat Donald Trump vandaag gaat aankondigen dat de opvang van asielzoekers ernstig beperkt wordt in Amerika en dat er zelfs een tijdelijke visumban komt voor inwoners van zeven islamitische landen. Het gaat daarbij om Syrië, Irak, Iran, Libanon, Somalië, Sudan en Jemen.
Gisteren tweette de nieuwe Amerikaanse president dat vandaag een belangrijke "nationale veiligheidsdag" wordt. Volgens ingewijden zal hij onder meer opdracht geven om te beginnen met voorbereidingen om een muur bij de grens tussen Amerika en Mexico te zetten. Dat is al controversieel genoeg, maar Trump is daarna nog lang niet klaar. Hij zal namelijk ook een visumban afkondigen voor burgers van Syrië en zes andere islamitische landen. Het zou dan, naast Syrië, gaan om Irak, Iran, Libanon, Somalië, Sudan en Jemen. Elk van die landen heeft een bijzonder serieus terrorismeprobleem.
Hoewel het begrijpelijk is dat landen als Amerika (en Nederland, trouwens) niet zomaar de grenzen wagenwijd open willen zetten voor allerhande zelfverklaarde 'vluchtelingen' of 'toeristen' gaat deze maatregel wel héél ver. Trump zei tijdens de campagne al dat hij dit wilde doen omdat de inlichtingendiensten hoegenaamd tijd nodig hebben om uit te zoeken "wat er toch precies aan de hand is" in die landen. Nou Donald, dat weten we al lang. Dat probleem noemen we nou 'de radicale islam': een hatelijke ideologie die erop gericht is om de hele wereld te onderwerpen.
Natuurlijk kan het niet zo zijn dat aanhangers van die haatideologie zomaar naar het Westen kunnen reizen, maar een algemeen visumverbod voor burgers uit bepaalde islamitische landen en een feitelijk verbod op islamitische vluchtelingen gaat wel héél ver. Sterker nog, het is simpelweg onethisch.
https://twitter.com/annie_sparrow/status/824154979564916739
Ja, er moet goed gecontroleerd worden dat vluchtelingen daadwerkelijk op de vlucht zijn en ja, we moeten er ook zeker van zijn dat ze de Westerse manier van leven omarmen, maar visumban op alle mensen die uit bepaalde landen komen en een bepaalde religie aanhangen gaat veel te ver. Echte vluchtelingen moeten welkom zijn in Europa én Amerika. En ja, dat geldt ook voor moslims die onze manier van leven omarmen, die een verrijking zijn voor onze cultuur en die Westerse familieleden (of een partner) hebben.
Er is een verschil tussen 'immigratie beperken tot de goeien,' en 'gooi de grenzen op slot!' Trump is duidelijk meer het laatste dan het eerste. Een deel van zijn aanhang vindt dat ongetwijfeld schitterend, maar dat maakt het niet minder onethisch, onwenselijk of zelfs discriminerend. Nee, normaal ben ik niet zo van de beschuldigingen dat iemand een ander discrimineert, maar in dit geval is dat natuurlijk niet te ontkennen. De man discrimineert niet alleen bewust, hij en zijn aanhangers zijn daar nog trots op ook.
Zoals wij eerder vandaag al schreven is dit één van de grote problemen met Trump: op het ene moment heeft hij een geweldig plan en kunnen we hem alleen maar toejuichen, maar twee minuten later komt hij met een belachelijk, inefficiënt of simpelweg onethisch plan dat een rationeel denkend mens niet kán steunen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten