Video: Mark Rutte neemt het op voor kinderen "blij dat er een generatie jongeren is die zich druk maakt"

Geen categoriesep 28 2019, 15:00
Premier Mark Rutte was gisteren in Nieuwspoort aanwezig voor de wekelijkse persconferentie van het kabinet. Een aantal actuele onderwerpen kwamen aan bod zoals de desastreuze pensioenskortingen, stikstofcrisis en de Brexit. De klimaatspijbellaars kwamen ook aan bod. Volgens de premier is de kritiek op 'spijbelende kinderen' overtrokken en moeten we "blij zijn dat er een generatie jongeren is die zich ergens druk om maakt".
Ondanks de kritiek op de kinderen, is het goed om te beseffen dat de intentie van de kinderen wél goed is. Behalve het ontlopen van het stoffige klaslokaal geloven ze écht dat het goed mis is met het klimaat en dat meer urgente actie noodzakelijk is. Of al die belief-sets ook overeenkomen met de realiteit is weer een andere discussie, maar de intentie is goed. Dat staat buiten kijf.
Daarbij komt nog eens dat de spijbellaars overduidelijk wel betrokken zijn bij de samenleving en dat is nog altijd beter dan helemaal niet betrokken zijn. Mark Rutte heeft dus zeker een punt wanneer hij het even voor ze opneemt. Sommigen uiten kritiek op het 'inzetten van kinderen voor politieke doeleinden' terwijl anderen de klimaatdemonstraties zien als een aandoenlijke optocht van niet-geïnformeerde kleuters.
Dat kinderen het risico lopen te worden weggehoond kan te maken hebben met twee aspecten waaraan zij zelf overigens geen schuld hebben. Ten eerste het gebrek aan duidelijke communicatie vanuit het Kabinet Rutte 3 als het gaat om het Klimaatbeleid. En ten tweede de terechte boosheid onder de bevolking over de huidige uitvoer van milieuwetgeving. Zo heeft het kabinet het huiswerk niet goed gedaan waardoor duizenden bouwprojecten stil liggen na de pas-uitspraak van de Raad van State.
Het kabinet heeft gewoonweg gefaald met Europese wetgeving. Door de associatie van dergelijke juridische missers met het onderwerp 'klimaatverandering' richt zich de boosheid (onterecht) op kinderen. Maar ook de intentie van de witte blanke mannen is in deze goed. Dat zij het meeste opvallen is ook vrij logisch: de meeste mensen in Nederland zijn blank en degenen die kritiek durven uiten zijn ook vaak mannen.
Zij maken zich gewoon oprecht zorgen over de welvaart en de economie. Op dit moment ligt de bouw stil en ligt een recessie nog altijd op de loer. Daar komt de pensioencrisis en lage rentestanden nog even bij. Dit zijn de directe korte termijn bedreigingen en de boosheid is ook gemengd met angst. Het is daarom van belang te beseffen dat de boosheid moet worden gericht op het orgaan dat hier de chaos veroorzaakt: het kabinet. En dus niet de kinderen. Maar dat men boos is, is geheel logisch.
Of zoals Rutte zelf zegt "als er iets mis gaat is het mijn schuld, als er iets goed gaat is het dankzij anderen". Aanpakken dus, dat rampenkabinet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten