arash mashadi column

-Arash Mashadi- De overheid is verslaafd aan uw geld!

Opiniejun 21, 12:00
In de huidige tijd, waarin de economie piept en kraakt onder de druk van een tekort aan arbeidskrachten, lijkt de overheid vastbesloten om elke laatste cent uit haar burgers te persen. Net als een verslaafde die steeds grotere doses nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, hunkert de overheid voortdurend naar meer belastinginkomsten om haar uitgaven te financieren. Deze onverzadigbare honger naar geld leidt tot een krom belastingstelsel dat harde werkers bestraft in plaats van beloont.
De verslaving van de overheid
Vergelijk de overheid met een verslaafde aan een gevaarlijke drug. In het begin is een kleine hoeveelheid voldoende om het gewenste effect te bereiken, maar naarmate de tijd vordert, wordt steeds meer van de stof nodig om hetzelfde gevoel te behouden. Dit patroon zien we ook bij de belastingheffing. De overheid blijft haar uitgaven opvoeren en om deze te bekostigen, verhoogt zij de belastingdruk op burgers en bedrijven.
Progressieve belasting: de mythe van eerlijkheid
Progressieve belastingheffing wordt vaak gepresenteerd als een eerlijk systeem waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Maar in de praktijk pakt dit vaak anders uit. Stel je voor: iemand werkt twee jaar lang 12 uur per dag, zes dagen per week, en verdient daardoor €100.000 per jaar. Door de progressieve belastingschijven moet hij ongeveer 40% van zijn inkomen afdragen, wat neerkomt op €40.000 belasting. Dit betekent dat hij slechts €60.000 overhoudt voor twee jaar intensieve arbeid.
Vergelijk dit met iemand die slechts 40 uur per week werkt en €50.000 per jaar verdient. Deze persoon betaalt ongeveer 30% belasting, wat neerkomt op €15.000, en houdt dus €35.000 over. Hoewel de eerste persoon veel harder werkt en meer bijdraagt aan de economie, wordt hij disproportioneel zwaarder belast.
De domheid van overuren bestraffen
In een tijd waarin we schreeuwen om meer werkende handjes, is het onbegrijpelijk dat de overheid mensen straft die bereid zijn om extra uren te draaien. Waarom zou iemand die zijn vrije tijd opoffert om bij te dragen aan de economie gestraft moeten worden in plaats van beloond? Deze aanpak ontmoedigt mensen om harder te werken en meer te verdienen, wat leidt tot een verlies aan productiviteit en economische groei.
De flattax als oplossing
Een flattax, waarbij iedereen hetzelfde belastingpercentage betaalt ongeacht hun inkomen, biedt een eerlijke en eenvoudige oplossing. Landen zoals Estland en Litouwen hebben met succes een flattax ingevoerd en zien positieve economische effecten. Deze landen hebben lagere administratieve lasten, een hogere belastingmoraal en een bloeiende economie. Door een flattax te implementeren, zou Nederland een eerlijker belastingstelsel kunnen creëren dat hard werk en extra inspanning beloont in plaats van bestraft.
De overheid moet haar verslaving aan belastinginkomsten onder controle krijgen en een eerlijker systeem invoeren. Het huidige progressieve belastingstelsel is niet alleen oneerlijk voor harde werkers, maar ontmoedigt ook de extra inzet die we zo hard nodig hebben. Een flattax kan de sleutel zijn tot een rechtvaardiger en productiever Nederland. Werken en investeren in ons land moet weer beloond worden in plaats van gestraft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten