Filmpje! Baudet en Bosma ontmaskeren de anti-democratische elite: 'Ze minachten het volk!'

Opinieapr 15 2022, 9:51
Tijdens het debat over het wetsvoorstel om een correctief referendum in te voeren was er een buitengewoon interessant moment tussen Martin Bosma van de PVV en Thierry Baudet van FVD. Want samen ontmaskerden ze de anti-democratische houding van het partijkartel of "de elite" en weerlegden ze de kritiek van diezelfde elite op hún; want die elite waagt het de PVV en FVD 'fascistisch' te noemen terwijl zij juist willen luisteren naar het volk.
Het was deze week genieten in de Tweede Kamer. Want Thierry Baudet (FVD) en Martin Bosma hadden een schitterende conversatie met elkaar over de anti-democratische houding van de elite. Dat is zowel de politieke elite als de culturele elite; de elite in de politiek en de elite in het onderwijs en de media.
Baudet liep tijdens Bosma's inbreng naar de interruptiemicrofoon om te vragen wat de PVV'er eigenlijk vond van de notie dat de elites a) zelf anti-democratisch zijn en b) de boel vervolgens omdraaien en PVV en FVD wegzetten als een gevaar voor de democratie. Zag Bosma dat ook zo? "Wij worden verweten anti-Democratisch te zijn.. dat is een hele interessante omkering. Wil de Bosma daarop reageren?"
Het antwoord daarop van Bosma was natuurlijk dat hij het daar helemaal mee eens is. "Ja, de heer Baudet heeft natuurlijk helemaal gelijk," zei de PVV'er dan ook. Daarbij haalde hij Boris van der Ham (D66) aan die onlangs in een column voor De Telegraaf schreef dat hij op bijeenkomsten waar veel andere D66'ers en soortgelijks volk steeds vaker ziet dat die mensen uitgesproken anti-democratie zijn. "Er bestaat bij de elites van Nederland een ongelooflijke weerzin, een ongelooflijke minachting, een enorme averse tegen het volk. Dat zien ze als het klootjesvolk, het grauw, die is geneigd tot elk kwaad, en die moet tot elke prijs worden buitengesloten," aldus Bosma.
"Die weerzin tegen democratie zie je overal."
Baudet was het daar natuurlijk mee eens en zo gingen ze samen verder met het ontmaskeren van met name D66-elites die het volk haten. En dus ook de democratie. Daarbij werden mensen als Kaag en Ollongren bij naam en toenaam genoemd.
Terecht, natuurlijk, maar vervolgens was voorzitter Vera Bergkamp daar toch wat minder blij mee. Deze dame - ook van D66 natuurlijk - vond dat allemaal namelijk niet plezierig en probeerde de twee heren meermaals af te kappen. Maar Bosma en Baudet lieten zich niet van de wijs brengen en gingen stug door.
Kijk en geniet:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten