frits bosch column

-Frits Bosch- 'Afghanistan gaat rampzalig. Zijn wij verplicht in te grijpen?'

Opinieaug 15 2022, 13:28
Het is een jaar geleden dat de Amerikanen uit Afghanistan vertrokken. Hoe dat ging staat op ons netvlies gebrand. Wat een mensonterende en vernederende aftocht was dat. Duizenden mensen smeekten mee te mogen naar het beloofde land de VS. Mensen bovenop de vliegtuigen en in het landingsgestel of geplet tegen vanghekken. Vreselijk.
De Taliban heeft er niets van gebakken. Het Afghaanse volk wordt geterroriseerd. Vrouwen worden onderdrukt. Men heeft amper te eten. Komt er een gevluchte Afghaanse vrouw bij Pieter Jan Hagens bij Een Vandaag, haar naam houdt u tegoed. Ze zegt, parafraserend: “de situatie is dramatisch. Een beschaafd land als Nederland zou moeten ingrijpen. Dat is een teken van beschaving.” Hagens knikt begrijpend. Hagens heeft een politiek commentator uitgenodigd (naam houdt u van me tegoed) en hij vraagt hem of het een teken van beschaving is als we nu zouden ingrijpen. Politiek commentator houdt zich wijselijk op de vlakte.
Nu breekt m’n klomp. Het Westen heeft vele jaren intensief geprobeerd Afghanistan op het juiste spoor te zetten. Vele miljarden en mensenlevens zijn geïnvesteerd. Voor niets, niete nada. De miljarden hadden net zo goed door de wc gespoeld kunnen worden. Men heeft het Afghaanse leger op poten gezet om het land te verdedigen tegen de Taliban, zodat de Amerikanen het land in goede handen zou kunnen laten. Dat bleek een ernstige misrekening. Toen de Taliban Kabul naderde zeiden die dappere Afghanen: “welkom! En “ Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht“ om met Tim den Besten te spreken. Waren het angsthazen of lafbekken of alle twee? En dan zou het Westen - na alle doden en miljarden - weer terug moeten om dat land met dit profiel weer uit het moeras te trekken. We zijn wel gek maar zo gek toch ook weer niet hoop ik. Maar je weet het nooit met types als Leo Lucassen waar men graag naar luistert. 
Dan hebben we veel bewondering voor Oekraïners die hun leven wagen en vechten voor hun land. Zij verdienen onze ondersteuning, niet alleen omdat zij Europeanen zijn, maar daadwerkelijk hun land verdedigen. Al die zogenaamde vluchtelingen uit het Midden Oosten vechten niet, maar pakken liever hun biezen.
Tot slot een paar woorden over de Turkije deal: een complete ramp, volstrekt waardeloos. Zo lek als een mandje. Hebben we niets aan. De deal bestaat sinds 2016. Turkije vangt miljarden bedoeld om te nood te lenigen van vluchtelingen. Denkt u dat? Turkije verkeert economisch in zeer zwaar weer. Dat geld gaat gewoon in de staatskas voor Turken. Tesekkürler!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Megarijke religiegenoten in het Midden Oosten halen traditioneel hun schouders op over vluchtelingen: “not in our backyard”. Wij ontvangen hier circa 150.000 per jaar zogenaamde asielzoekers. Je vraagt je werkelijk af hoe bizar lang dit nog kan doorgaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten