frits bosch column

- Frits Bosch - Beste Kaag dochters, jullie Els Borst vergelijking klopt niet

Opiniemei 29 2023, 11:00
“Beste dochters van mevrouw Sigrid Kaag. Wat geweldig dat jullie je lieve moeder toespreken in de uitzending College Tour van de topjournalist van Nederland, Twan Huys. Ze is een fantastisch politicus. Ze toont nieuw leiderschap. D66 doet het nu helaas ietsje minder in de peilingen! Wat zijn jullie empatisch! Jullie moeder zal vast heel trots op jullie zijn! Maar waarom adresseren jullie je moeder in het Engels? Je moeder is toch door en door Nederlands. Heeft ze jullie geen Nederlands geleerd? Maar wat jullie inhoudelijk zeiden klopt helaas niet.”
“Nee, het klopt inderdaad niet. Het maakt de indruk dat de voorstelling in scene is gezet. Jullie zeiden bang te zijn dat de dreigementen doen denken aan de moord op Els Borst en dat dit ook je moeder zou kunnen overkomen. Mevrouw Borst is vermoord door een verwarde man. Na onderzoek in het Pieter Baan centrum is geconstateerd dat moordenaar U. “Sterk verminderd toerekeningsvatbaar” is. Zijn advocaat noemde hem “volledig ontoerekeningsvatbaar”. Er was helemaal geen sprake van dreiging tegen Els Borst. De moord kwam out of the blue. Voor de hand had gelegen dat jullie een vergelijking hadden gemaakt met een moord op iemand waartegen wèl dreiging bestond. Jullie moeder noemde terecht de moord op politicus prof. Pim Fortuyn, door een linkse radicaal die volledig toerekeningsvatbaar was. De kogel kwam van links. Die dreiging was levensgroot. Fortuyn zei dat collega politici door al het gekonkel er debet aan zouden zijn. Er was een sfeer van grote dreiging. Die is er niet vergelijkbaar tegen jullie moeder. Ze noemde ook de levensgrote dreiging tegen Geert Wilders, al 15 jaar door jihadisten. Wilders moet daardoor telkens van woonruimte wisselen. Jullie moeder woont nog altijd op hetzelfde adres in het centrum van Den Haag. De echte dreiging komt vooral van links, niet van rechts, zoals de AIVD ons abusievelijk wil doen geloven.”
“Er zijn gradaties in de bedreigingen. Als het enkel bedreigingen zijn via social media of een man voor de deur met een fakkel, dan geldt “if jou can’t stand the heat, get out of the kitchen”. Het lijkt er een beetje op dat als er “boe” tegen haar gezegd wordt dat ze daar niet tegen kan, zoals dan weglopen uit de Kamer. Dat komt helaas niet krachtig over. Het lijkt er op dat ze ook niet blij is met de komst van het ongekende politieke talent van Caroline van der Plas. Pieter Omtzigt… Ze begrijpt dat haar idee om premier van Nederland te worden, niet gaat lukken. Troosten jullie je moeder maar.”
“Een vraag die Twan Huys niet stelde is: “wat heeft u er toe bewogen om een glansrijke internationale loopbaan op te zeggen, man en kinderen te verlaten om zich zonder nationale politieke ervaring in dit leeuwenhol te begeven en dan te denken dat u wel in twee jaar premier kunt worden? Bent u niet grenzeloos naïef geweest vanuit een maakbaarheidsdenken?” Daar lijkt het wel op. Nu moet jullie lieve moeder afdruipen.”
“De reden dat het jullie lieve moeder niet gelukt is in de politiek is dat ze niet kan luisteren naar burgers, “wie zijn die mensen”. Ze zweefde ver weg in een dwangmatig gedachte dat wat zij meende dat goed was voor het land, koste wat koste gedaan moest worden. Ze raakte losgezongen en werd daarmee de meest impopulaire politicus. Dat is te betreuren, want ze had zoveel goeds kunnen doen voor ons waanzinnig gave landje door aandachtig te luisteren. Ons land kent een politieke arena van compromissen, maar een compromis lijkt jullie moeder helaas niet gegeven.”
“Vraag aan jullie moeder een cursus Nederlands bij de nonnen in Vught. Ik wens jullie succes toe en het allerbeste. Daaaaag!!!
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het mediakartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe (of direct op de bank: Liberty Media, NL95RABO0159098327, ovv 'donatie DDS' plus emailadres).
Tot slot, hoe kan het zijn dat een moeder die stelt dat ze zwaar bedreigd wordt, haar dochters in beeld brengt? Dat lijkt me dan uiterst onverantwoord. Waarom brengt ze haar dochters daarmee in gevaar? Dat doe je niet als je zwaar bedreigd wordt. De conclusie is dat we ons moeten voorbereiden op het afscheid van Sigrid Kaag. Hopelijk gaat er binnenkort in Den Haag een realistischer wind waaien, weg van de huidige waanzin.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten