frits

-Frits Bosch- Botic van de Zandschulp overweegt te stoppen. Hij is geen ‘warrior’

Opiniemei 29, 12:15
Botic van de Zandschulp overweegt het bijltje er bij neer te gooien. Hij verloor van de 37-jarige Fabio Fognini na zijn “allerslechtste wedstrijd.” Uitslag 6-1, 6-1, 7-5. Het was niet om aan te gluren.
Van de Zandschulp is een prima tennisser maar hij is geen ‘warrior’, strijder. Dat is aan zijn slappe houding te zien op de baan. Hij verloor in 2022 van Holger Rune in de derde set met 7-6 na met 5-1 te hebben voorgestaan en matchpoint. Toen knapte er wat bij hem. Als Van de Zandschulp stopt kan hij tennisleraar worden of tenniscommentator, zoals John van Lottum en Kristie Boogert. Op dezelfde dag als Van de Zandschulp roemloos verloor stond de 37-jarige Nadal, na zware blessures, te strijden tegen Alexander Zverev, en hij ging in een spannende partij ten onder 6-3, 7-6, 6-3. Nadal is één en al strijder. Als je in het toptennis wilt slagen moet je die eigenschap hebben om spannende potten voor het publiek te spelen. Als je dan niet kunt, wordt dan tenniscommentator.
Nu over naar Israël. Israël moet noodgedwongen strijder zijn in een bloedfanatieke omgeving die hen van de kaart wil vegen, “from the river to the sea”. Israël kan niet zeggen: ”we gooien het bijltje erbij neer.” “Ja maar de wandaden van Israël; het is genocide!” hoor ik zeggen. Onzin, heb je ooit meegemaakt dat een leger helpt bij de evacuatie van een vijandige bevolking? Hebben de geallieerden ooit geholpen bij de evacuatie van de Duitse nazi-bevolking? Het is ongekend dat Israël dit doet. Hamas is door Gazanen democratisch in het zadel geholpen, willens en wetens tot de tanden toe bewapend met de hulp van Iran om Israël te vernietigen. Bovendien is Hamas zo walgelijk om de eigen bevolking daarvoor op te offeren. Er zou heden vrede zijn als Hamas zou zeggen: “wij gaan voor vrede, we laten de gijzelaars vrij in ruil voor gevangen Palestijnen en we leggen de wapens neer.” Wie was de agressor op 7 oktober met een liederlijke en walgelijke aanval? Wie heeft sinds 2005 tunnels gebouwd en wie is van plan Israël te vernietigen? Hamas wil geen vrede. Bedenk altijd: wie is de agressie begonnen? Wat zijn de feiten.
Israël kan niet zeggen zoals Van de Zandschulp: “we gooien het bijltje er bij neer, we gaan wat anders doen.” Stel dat Israël zou zeggen: “we stoppen de strijd.” Hamas zou dan zich herbewapenen en in de kortste keren weer beginnen. 1200 gijzelaars doden, onthoofden, verkrachten en de lijken aan een touw achter een legertruck binden. De haat van Hamas en Gazanen kent geen grenzen. Israël moet vechten om te overleven. Dat is de tragiek. Het zijn strijders tegen wil en dank. Ze kunnen geen tenniscommentator worden.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten