paul

-Paul Cliteur- Het ware gezicht van Greta Thunberg: woke-activiste

Opinienov 14 2023, 16:00
In “Het ware gezicht van Greta Thunberg: Klimaatactivist of ordinaire antisemiet?” (DDS, 13 november 2023) geeft DDS een portret van de klimaatactiviste Thunberg. Thunberg trad op bij de Mars voor het Klimaat in Amsterdam. Daar gebeurde iets interessants. Zoals gebruikelijk bij woke-activisten probeerde Thunberg klimaatactivisme te koppelen aan een ander soort activisme, namelijk dat voor de Palestijnen.
Toen gebeurde iets bijzonders. Een man met een opvallend groen jasje bekom het podium om de microfoon van Greta Thunberg af te pakken. Het bleek te gaan om een voormalig kandidaat-lid van Water Natuurlijk, de grootste waterschapspartij van het land. Het standpunt van de man was volkomen duidelijk: ik kom voor klimaatactivisme, niet voor reclame voor Hamas of de Palestijnse zaak. En wat blijkt? Die man gaat viraal met zijn protest. Hij krijgt interviewaanvragen van talloze buitenlandse kranten, schrijft het AD. Op zijn verzoek is zijn naam van de site van de partij gehaald, want hij kan al die aandacht moeilijk aan.
Het mooie van deze actie is dat het ons de ogen kan doen openen dat niet alle vormen van activisme één en hetzelfde zijn. Je kan heel goed klimaatactivist zijn, maar tevens voor 100% achter Israël staan en niet achter de Palestijnse zaak. Maar dat gaat in tegen een tegenwoordig wijdverbreide overtuiging, een kolossaal waanidee eigenlijk, dat op de een of andere manier alle vormen van protesten tegen “onrecht” één en hetzelfde zijn.
Niet dus.
Dat heeft ook gevolgen voor dat LBGTI-gedoe. De vertegenwoordigers van die letters voeren niet één strijd. Er bestaat ook geen “LBGTI-gemeenschap”. En ook bestaat geen alliantie tussen klimaatdrammers en Palestijnen. Die groepjes met spandoeken als “Queers for Palestine” of (in Nederland) “Potten voor Palestina” zijn om twee redenen de weg volkomen kwijt.
Allereerst omdat in een theocratie onder leiding van Hamas potten en queers als eerste van de gebouwen zullen worden gegooid. Zij hadden dus moeten lopen met spandoeken “Turkeys voting for Christmas”.
Maar ook om de tweede reden dat een lesbische status of die van “queer” helemaal niets impliceert over het Palestijns/Israëlisch conflict.
We zijn de klimaatactivist die het podium opklom om het klimaatprinsesje Thunberg de microfoon uit de handen te trekken dus wel wat dank verschuldigd. Ook al is hij dan nu zelf enigszins geïntimideerd door de aandacht die hij met zijn actie heeft gekregen.
Paul Cliteur is de schrijver van “Moderniteit en premoderniteit in de staatstheorie & de moord op Spinoza”, in: David Pinto en Paul Cliteur, red., Moord op Spinoza: de opstand tegen de Verlichting en de moderniteit, Aspekt, Soesterberg 2018, pp. 53-75: https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/handle/1887/61660
<br>
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten