frits bosch column

-Frits Bosch- Rutte is een volslagen idioot: een oorlogshitser eerste klas

Opiniefeb 24 2023, 9:00
Ik heb eergisteren geprobeerd naar Mark Rutte te kijken bij Jinek. Het is me niet gelukt, slechts 3 minuten, toen hoorde ik weer zijn oorlogshitserij. Van Rutte ga ik over m’n nek. Wat een idioot! Hij zit vol in de oorlogsretoriek. “We strijden voor onze eigen veiligheid”. Dat is bullshit. We strijden voor onze onveiligheid.  
Rutte zet vol in op escalatie, levering van steeds meer wapens. Rusland gaat no way opgeven. Dit stelt Europa en dus Nederland in de waagschaal met Rotterdam als centrum van transito. We moeten heel snel deze idioot lozen. Levensgevaarlijk!
Rusland en China gaan hun banden verdiepen. Wang Yi duidt op verdere toenadering tussen de landen. Xi Jinping gaat naar Moskou. De handel tussen Rusland en China zal dit jaar 200 mrd dollar zijn. De sancties werken averechts. Hoe strategisch onverstandig is het Westen, voortdurend. Het is beleid gebaseerd op emotie, niet op strategie. Het Westen is kampioen in eigen voet schieten. Het Westen zit verkeerd in de wedstrijd!
In een vorige DDS bijdrage heb ik omschreven hoe arrogant en leugenachtige NAVO is geweest richting Rusland na het vallen van de Muur in 1989. Het slechte beleid begon dus niet in 1999 zoals sommigen denken maar al 10 jaar ervoor. Onze Koude Oorlog tegenstander werd toen door ons vernederd. Donbas en Krim zijn Russisch gebied. Oekraïne was Russisch gebied, heel wat anders dan bijvoorbeeld Hongarije. Daar hoort dus een andere benadering bij. Het Westen is botte bijl zonder enige kennis van historie.
In Het FD staat een interessant artikel “Waarom Europa nooit meer dezelfde wordt”, 22.2.23. 8 mln mensen zijn gevlucht uit Oekraïne. -35% is de Oekrainse economie gekrompen in 2022. 500 mrd dollar is nodig voor wederopbouw Oekraïne. 657 mrd dollar is door EU gereserveerd voor subsidies lokaal. 76% minder gas uit Rusland naar EU. Ruwe olie uit Rusland nu nihil. 33% meer defensie uitgaven door oorlog. 345 miljoen mensen worden geconfronteerd met voedselschaarste. Conclusie: Europa wordt blijvend gigantisch geschaad.
Het is verbijsterend dat het woord vrede niet in de vocabulaire voorkomt. Het Westen is buitengewoon strategisch onverstandig. Rusland is de armen van China gedreven, samen contra het Westen. Als je de historie bekijkt heeft het Westen geen recht van spreken, arrogant, rechtlijnig en verkeerd.
Slotsom: het Westen zit geheel verkeerd in de wedstrijd en zit opgescheept met oorlogshitsers als Mark Rutte. Dit gaat van kwaad tot erger. Wie helpt ons van hen af?
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten