shutterstock 1891274596

Advies Raad van State: 'Coronawet kan niet veel langer verlengd worden, veranker maatregelen in normale wet'

Politiekfeb 22 2022, 20:28
In een nieuw advies zegt de Raad van State dat het moment dichterbij komt dat de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd. De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is de juridische grondslag voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Op 1 maart loopt de periode af, maar het kabinet wil de wet juist tot zeker 1 juni verlengen.
De coronawet is zo in elkaar gezet dat er telkens goedkeuring vanuit de Tweede Kamer nodig is om hem te kunnen verlengen. In theorie zou er telkens op zo'n moment getoetst moeten worden of er nog sprake is van een "directe dreiging". In het verleden was dat makkelijk te beargumenteren, maar inmiddels is de situatie toch echt compleet anders.
De Raad van State ziet nu ook dat het draagvlak voor de coronamaatregelen nagenoeg is weggevaagd en vraagt zich inmiddels ook af of er na 1 maart nog wel een "directe dreiging" is die de verlenging van zo'n ingrijpende wet rechtvaardigt.
Het is echter nog maar de vraag of dit advies van de Raad van State effect gaat hebben na 1 maart. De Tweede Kamer heeft weliswaar besloten dat in de toekomst zowel de Eerste als Tweede Kamer vooraf moeten instemmen met een nieuwe verlenging, het probleem is alleen dat dit nog niet van toepassing is op de procedure voor een mogelijke verlenging tot 1 juni.
In principe zou het kabinet een nieuwe verlenging van de coronawet dus gewoon alsnog door kunnen drukken. Zij beslissen in de praktijk nog altijd over wat geldt als een "directe dreiging". Het zou alleen wel bijzonder achterlijk zijn om dat nu nog zomaar te doen!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De Raad van State geeft het kabinet echter ook nog een voorzetje en stelt dat de Wet publieke gezondheid "zo snel mogelijk" moet worden aangepast, zodat de coronawet niet meer nodig is, meldt NU.nl. Op die manier zouden enkele coronamaatregelen gewoon verankerd kunnen worden in een reguliere wet, waardoor bij het minste of geringste teken van het coronavirus bepaalde maatregelen weer kunnen worden geherintroduceerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten