portraitfactorynl de dagelijkse standaard 89 geert wilders

Afgang! PVV'er Gom van Strien stopt als verkenner na NRC-aanval

Politieknov 27 2023, 10:30
Dit is even een enorme afgang voor de PVV én voor Geert Wilders persoonlijk zeg. Gom van Strien, de senator die door Wilders werd aangewezen als verkenner, heeft die taak per direct neergelegd. De reden? NRC Handelsblad heeft een artikel over hem gepubliceerd waarin hij van fraude wordt beschuldigd. Wat een vernedering.
Wilders kan en moet natuurlijk gewoon aanstellen wie hij wil. Dat is zijn recht als leider van de grootste partij in de nieuwe Tweede Kamer. Hij heeft een paar dagen goed om zich heen gekeken en besloot uiteindelijk te kiezen voor Gom van Strien.
Die keuze kon rekenen op steun van de andere partijleiders. Van Strien is een onbekende, of wás een onbekende, onder gewone Nederlanders. Maar in Den Haag kende men hem wel én vonden ze het een prima keuze. Ze wilden heel graag met hem om tafel gaan zitten.
Tot dit weekeinde. Opeens opende het NRC Handelsbad de aanval op Van Strien. Hij werd ervan beschuldigd dat hij mogelijk fraude gepleegd zou hebben. Zijn oude werkgever heeft aangifte tegen hem gedaan. Van Strien ontkent de beschuldigingen natuurlijk, maar dat maakt de media verder niets uit. De afgelopen dagen werd hij onder vuur genomen - steeds harder, steeds feller.
Dat heeft er vandaag toe geleid dat Van Strien het bijltje erbij neergooit. "Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken," aldus Van Strien in een persbericht. "Zowel de hierover ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner."
"Daarom," gaat hij verder, "heb ik, Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen."
Opvallend genoeg vond Wilders eerder nog dat Van Strien door moest zetten. "Er is geen sprake van vervolging, laat staan van veroordeling," zei Wilders terecht over zijn collega. "Dus ik vind dat hij met de verkennersronde moet beginnen, zoals gepland."
Maar dat gaat dus niet door. Van Strien gooit het bijltje erbij neer. Hij is weggejaagd - niet door het verleden, want hij is nergens voor veroordeeld, sterker, hij wordt nog niet eens vervolgd (het 'ligt bij het OM'). Nee, hij is weggejaagd door aanvallen van het mediakartel. Een kartel dat er alles aan zal doen om een kabinet Wilders I ten koste van alles te voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten