portraitfactorynl de dagelijkse standaard 89 geert wilders

Furieuze Geert Wilders dreigt kartel: 'Als jullie niet met ons samenwerken worden we nog veel groter!'

Politieknov 25 2023, 18:45
Hij heeft het politieke spelletje in Den Haag een paar dagen aangekeken en het relatief kalm aangedaan, maar vandaag is Geert Wilders dan toch feller geworden. Op X heeft hij hard uitgehaald naar de partijen die hem willen uitsluiten. "De PVV moet regeren," schrijft hij. "Het volk heeft gesproken." En ja, hij heeft ook een heel stevige waarschuwing voor types als Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt.
Kort na de verkiezingen was Wilders heel vriendelijk ten opzichte van de andere partijleiders. Hij gaf aan graag met ze te willen samenwerken. Een centrumrechts kabinet zou er moeten komen. Yesilgöz? Ja, daar kon hij best zaken mee doen. En met BBB en NSC ook.
Vervolgens kwam Yesilgöz naar buiten met het nieuws dat de VVD een kabinet geleid door Geert Wilders niet officieel wil steunen, maar wel "gedogen." Wilders was geïrriteerd, maar bleef toch rustig. Hij hoopte, zei hij, dat hij daar verandering in kon aanbrengen en dat als Yesilgöz echt niet wilde, dat ze dan inderdaad constructief en betrouwbaar zou gedogen. En dat dit een scenario zou opleveren dat zowaar mogelijk zou zijn.
Vandaag pakt Wilders het anders aan. Hij is duidelijk geïrriteerd - ongetwijfeld door dingen die achter de schermen plaatsvinden in Den Haag. Dingen die hem het gevoel geven dat het partijkartel de PVV buitenspel probeert te zetten, waarschijnlijk.

De PVV moet regeren. Het volk heeft gesproken. En ons de grootste gemaakt. Dat heet democratie. Speel daarmee geen spelletjes. Werk met ons samen om recht te doen aan de verkiezingsuitslag en problemen voor mensen op te lossen. Anders worden we nog veel en veel groter.

17.0K
Reply
Want vandaag schrijft Wilders heel duidelijk op X wat hij van de rest van de politiek verwacht. "De PVV moet regeren," vindt hij. "Het volk heeft gesproken. En ons de grootste gemaakt. Dat heet democratie."
Vervolgens bijt hij Den Haag toe dat daar "geen spelletjes" mee gespeeld moeten worden. "Werk met ons samen om recht te doen aan de verkiezingsuitslag en problemen voor mensen op te lossen."
En dan komt hij met een heel duidelijke waarschuwing. Een dreigement, zelfs. "Anders worden we nog veel en veel groter."
Als ik Wilders was zou ik zeggen: 'Ik ga er alles aan doen om met alle rechtse partijen een coalitie te vormen. Dat kan deels officieel en deels via gedogen zijn. Maar als dat niet lukt, dan ga ik aansturen op nieuwe verkiezingen. Dan gaan we samen met die rechtse partijen ervoor zorgen dat álles spaak loopt zodat de kiezer opnieuw naar de stembus gaan.'
Want ik geef het je op een briefje: als Wilders I niet mogelijk wordt door de VVD, dan wordt die partij bij nieuwe verkiezingen totaal weggevaagd. Dan blijven daar echt nog maar 10 of maximaal 15 zetels bij over. Al die zetels gaan dan deels naar de PVV én naar andere partijen zoals BBB, FVD, en JA21. Wil het partijkartel dat echt riskeren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten