shutterstock 1984790021

Alleen VVD-kiezers hebben nog vertrouwen in nieuwe kabinet, kiezers van andere coalitiepartijen zien het somber in

Politiekjan 10 2022, 18:00
Het zojuist aangetreden kabinet heeft niet alleen in het algemeen maar ook bij de eigen kiezers nu al last van wantrouwen. VVD-stemmers blijken volgens I&O Research nog wel steeds vertrouwen in het kabinet en premier Rutte te zien, maar daar is dan ook alles mee gezegd. D66-, CDA- en ChristenUnie-stemmers zien het somber in.
Slechts drie op de tien kiezers hebben nog vertrouwen in het gloednieuwe kabinet Rutte IV. Maar liefst 40 procent heeft "niet zo veel" vertrouwen en 25 procent heeft helemáál geen vertrouwen in de nieuwe regeringsploeg, meldt de NOS.
Nou is het logisch dat kiezers van andere partijen het vertrouwen in dit kabinet volledig kwijt zijn. Het is namelijk een voortzetting van het oude kabinet en op wat nieuwe gezichten na zijn het gewoon dezelfde figuren op andere posten. Bijna niemand heeft ervaring of een achtergrond in het beleidsterrein waarvoor ze zijn geselecteerd.
Maar opvallend is dat ook kiezers die zelf voor de coalitiepartijen hebben gestemd, om exact dezelfde reden weinig vertrouwen hebben in dit kabinet. En hoewel mensen overwegend positief zijn over het aanstellen van aparte ministers voor grote vraagstukken, is er geen enkel onderwerp waarbij men denkt dat Rutte IV het probleem écht aan zal gaan pakken.
De coalitiepartijen mogen zich eigenlijk wel af gaan vragen of ze hier überhaupt aan moeten beginnen. Het vertrouwen bij mensen met een minimuminkomen, ongevaccineerden, arbeidsongeschikten, werklozen en Nederlanders met een migratieachtergrond is vrijwel non-existent. En de hoger opgeleiden en middeninkomens hebben er dus ook niet veel vertrouwen meer in. Dan bestaat de kans dat je, vooral na een paar missers, al gezien wordt als een politieke elite die koste wat het kost vast probeert te houden aan de macht.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En aangezien die kluns van een Hugo de Jonge nu minister is geworden voor het beleidsterrein dat iedereen als het meest urgent beschouwt (Volkshuisvesting), is de kans zeer groot dat het wantrouwen in rap tempo alleen maar toeneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten