baudet event

BREEK! Peiling in Fryslan zet politiek op zijn kop: FVD de tweede partij van de provincie

Politiekmaa 11 2023, 14:45
De Leeuwarder Courant heeft een peiling gehouden in Fryslan; een peiling die heel opmerkelijk is omdat deze laatste peiling zo kort voor de verkiezingen laat zien dat FVD enorm in de lift zit. Uit het onderzoek van de krant blijkt namelijk dat maar liefst 12% van de Friezen op Forum voor Democratie (FVD) gaat stemmen. Daarmee is de partij de tweede partij van de provincie... Oh, en die 12% is ook nog eens vrijwel gelijk aan de 13% die FVD kreeg in 2019 toen de partij de grootste van het land werd.
De Leeuwarder Courant heeft vandaag heel goed nieuws voor iedereen die FVD een warm hart toedraagt. Bij de verkiezingen van 15 maart (vier dagen van nu) verwacht de krant namelijk dat FVD de tweede partij van de provincie wordt. Die voorspelde uitslag - 12% van de stem - is feitelijk gelijk aan de uiteindelijke uitslag van 2019. Toen werd FVD ook tweede in de provincie, toen met 13% van de stemmen.
Die 'tweede partij' is een gedeelde plek met het CDA. Die partij verliest namelijk fors in Friesland. Dit terwijl de verkiezingen van 2019 ook al geen fantastische prestatie waren voor de 'christendemocraten.' Voor het CDA is 12% van de stemmen natuurlijk een enorme tegenvaller. Maar voor FVD is het juist een geweldig goed resultaat.
Partijleider Thierry Baudet is dan ook buitengewoon te spreken over deze provinciale peiling. "Kippenvel," schrijft hij op Twitter naar aanleiding van het bericht hierover in de LC. "In de laatste peiling van @lc_nl komt Forum voor Democratie met 12% als gedeeld 2de partij uit de bus! Omgerekend voor heel NL zou dit 8-9 EK zetels betekenen! Waanzinnige opsteker in de laatste dagen voor de verkiezingen op 15 maart!"
Op de eigen website is FVD al even verheugd met de peiling. Maar daar hebben ze ook commentaar op het niveau (al dan niet bewust) van de peilers van de mainstream media. "De peiling toont een opmerkelijk verschil met de peilingen van de NPO - die er in verleden overigens vrijwel altijd naast zaten: bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 peilden zowel Maurice de Hond als EenVandaag onze partij 60 procent te laag ten opzichte van het daadwerkelijke verkiezingsresultaat. I&O Research peilde FVD zelfs 100 procent te laag (we werden twee keer groter dan zij voorspelden)," aldus FVD.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Wat bijna net zo opvallend is als de peiling is dat het mediakartel hier niets over schrijft. Dit terwijl het vrijwel zeker wél nieuwswaardig werd bevonden als, zeg, D66 opvallend positief presteerde in een peiling in Fryslan. "Geen enkel ander medium heeft de peiling tot nu toe durven te publiceren," stelt FVD. "Dat is begrijpelijk, want de peiling bewijst dat alles nog kan veranderen. Dat het beeld van de gevestigde media niet klopt. Dat de mensen in Nederland dwars door de overheidspropaganda heenkijken."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten