DDS Kamerleden 008

Peiling Maurice de Hond: FVD peilt nu hóger dan bij de verkiezingen in 2021

Politiekfeb 26 2023, 9:50
De nieuwe peiling van Maurice de Hond is bijzonder interessant. Hij maakt namelijk zelf de vergelijking met 2021 (en de peilingen voor en na de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar). Wat opvalt? FVD peilt of hetzelfde of hóger dan toen het geval was. Dat is opzienbarend. Want op verkiezingsdag verraste FVD iedereen door er met 8 zetels vandoor te gaan (in plaats van met de gepeilde 4).
De mainstream media doen net alsof de peilingen niet al te positief zijn voor FVD. Die partij zou aan steun hebben ingeboet de afgelopen twee jaar, na de verkiezingen van 2021 waarbij ze 8 zetels haalde - wat voor FVD een behoorlijk aantal was, wat een verrassing was voor de 'experts,' en wat ook nog eens een groei betekende van 6 zetels.
Sindsdien zou het zogenaamd wat minder fris zijn bij FVD. BVNL werd opgericht en BBB zou ook stemmers wegtrekken. Maar als we naar deze grafiek kijken van Maurice de Hond met de peilingen vanaf vlak voor de verkiezingen van 2021 tot en met nu dan zien we iets heel interessants: FVD peilt nu net zo goed of beter dan ze kort voor verkiezingsdag 2021 deed. 
In deze grafiek zie je dat beter:
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit is echt heel interessant. Want als FVD nu 4 zetels haalde, maar nu steeds - heel stabiel - op 5 staat, is het dan niet redelijk te verwachten dat ze nu feitelijk óók op meer steun kunnen rekenen omdat peilers FVD-stemmers niet goed in het oog kunnen houden? Bijvoorbeeld omdat ze gewoon niet mee wíllen doen aan peilingen omdat ze peilers wantrouwen?
Of dat het geval is? Geen idee. Voor FVD is het veruit het belangrijkste dat er een hecht team van loyale oppositiestrijders zit. Liever een groep van vijf strijders op wie je kan bouwen dan 8 waarvan een significant deel onzeker in de schoenen staat. Maar toch. Als je naar deze grafieken kijkt begrijp je opeens waarom FVD'ers - als je ze achter de schermen spreekt - positief zijn over hun kansen om de peilers te verrassen. Dat hebben ze in 2021 immers óók gedaan. (En in 2019 ook toen ze PS2019 wonnen terwijl de peilers dachten dat de VVD zou winnen)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten