screen shot 2023 02 20 at 104239

Peiling De Hond: de coalitiepartijen moeten zich opmaken voor een ware slachtpartij

Politiekfeb 26 2023, 9:45
Uit de nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat de coalitiepartijen ernstig rekening moeten houden met een verkiezingsslachting op 15 maart. Stuk voor stuk verliezen ze fors. Alleen de CU staat nog wat fier overeind. Maar VVD, CDA en D66 verliezen enorm. Ondertussen zit BBB de VVD op de hielen. Dat geldt ook voor de PVV. Die laatste verliest een virtuele zetel volgens De Hond, maar het verschil met de VVD is nog steeds slechts vier virtuele zetels. De PVV zit ondertussen twee zetels achter op BBB, welke weer twee zetels af zit van de VVD. De coalitiepartijen kunnen zich echt opmaken voor een slachtpartij.
Uit de peiling blijkt duidelijk dat de hele coalitie ten opzichte van 2021 enorm ten onder gaat. De VVD haalde toen 34 zetels binnen. Dat zijn er nu virtueel 21. Dat is natuurlijk voor de Tweede Kamer. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 15 maart dit jaar heb je het dan dus over 10 a maximaal 11 zetels.
Dat is niet precies waar ze op hoopten bij de nepliberalen, maar wacht, het kan erger. D66 stort namelijk echt helemaal in elkaar. Die partij gaat van 24 zetels in 2021 naar 13 virtuele zetels nu voor de TK. Een verlies van 11 zetels. Zo zie je maar weer: de gemiddelde Nederlandse kiezer vindt Sigrid Kaag net zo vervelend als wij.
En dan is er natuurlijk nog het CDA. De teloorgang van die partij is ronduit hilarisch om te zien. 15 zetels in 2021 was een extreem slechte prestatie voor dé machtspartij van Nederland. En nu? Nu staan ze nog maar op 7 virtuele Tweede Kamerzetels. Dat worden er dan mogelijk een stuk of 3 of 4 in de Senaat.
Wanneer gaan het CDA en de ChristenUnie fuseren in de hoop om op die manier het hoofd nog enigszins boven water te houden?

Driestrijd

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 voorspelden de experts dat de VVD de grootste zou worden. FVD zou de tweede partij worden, op een paar zetels achterstand. Dat bleek uiteindelijk anders uit te pakken. FVD won, de VVD moest genoegen nemen met zilver.
Dit jaar loopt de VVD virtueel volgens De Hond weer voorop. En het verschil met de nummer twee bedraagt weer twee virtuele zetels - hoewel die tweede partij dit keer BBB is. De PVV zit daar weer twee virtuele zetels achter. Vervolgens komt er een significant gat ten opzichte van wat we maar 'de middelgrote partijen' moeten noemen.
Opvallend is dat de PVV volgens De Hond de afgelopen week een zetel verloren heeft. BBB boekt daarentegen juist winst. Opvallend, want BBB is juist onder vuur komen liggen vanwege de steun voor het radicale Regenboogakkoord van het COC van die partij. En de PVV wordt juist met open armen ontvangen bij campagnestops.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is dus maar de vraag hoe serieus we dat 'winst en verlies' moeten nemen. Maar goed, een of zelfs twee zetels vallen natuurlijk ruimschoots binnen 'de foutmarge.' Dus misschien dat deze winst/verlies-berekening van De Hond in de praktijk anders ligt.
Hoe dan ook: we kunnen dus concluderen dat de coalitie keihard onderuit gaat, en dat het een driestrijd is voor de titel 'grootste partij in de Eerste Kamer.' Maar de échte vraag is natuurlijk: maakt dat in de praktijk echt veel uit, of is de vraag vooral: gaat de coalitie plus GroenLinks/PvdA een meerderheid in de Senaat halen? (My guess: het gaat om het tweede)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten