screenshot 2023 09 04 at 152250

Caroline van der Plas: 'Het stikstofbeleid ben ik bereid om controversieel te verklaren, maar het uitkoopbeleid niet'

Politieksep 04 2023, 16:00
BBB-leider Caroline van der Plas, die vanaf nu met drie collega's in dezelfde fractie zit, wil stikstofbeleid controversieel verklaren - zodat het kabinet daar geen vergaande beslissingen over kan nemen. Opvallend genoeg wil ze niet dat dit ook geldt voor de "vrijwillige uitkoopregeling." Daar wil ze wél mee doorgaan.
Van der Plas kwam vandaag langs bij WNL om daar te vertellen wat BBB vindt van het controversieel verklaren van belangrijke politieke onderwerpen. Dit kan gewoon worden op het moment dat een kabinet demissionair is. Dan mogen er geen beslissingen genomen worden op dat onderwerp.
Ze wil dat dit inderdaad gebeurt met stikstof... maar ze wil dan weer niet dat dit ook geldt voor de uitkoopregeling. Die moet in principe wel door kunnen gaan, zegt ze, "want er zijn veel boeren die wíllen stoppen."
Maar wacht even. Die boeren willen stoppen omdat de overheid hen het leven onmogelijk maakt. Ze willen niet stoppen omdat ze klaar zijn met boeren... ze willen stoppen omdat ze als halve, en zelfs hele, criminelen behandeld worden.
Dit is natuurlijk weer zo'n hele merkwaardige houding van Van der Plas. Want als er een echt rechts kabinet komt, dan wordt dat hele stikstofbeleid van tafel geveegd. Indien nodig stapt Nederland dan gewoon uit verdragen. Wat er ook gebeurt: het is dan einde oefening - klaar - met zoveel gekkigheid.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we pal voor de boeren en zijn fel tégen het ranzige stikstofbeleid. Dat beleid moet HELEMAAL van tafel. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS en help ons een vuist te maken tegen de waanzin van het partijkartel.
Maar Van der Plas wil dat een beetje wel doen... en een beetje niet. Stikstof moet stoppen, maar boeren moeten we wel blijven uitkopen - ook als het best kan dat we na de verkiezingen ervoor kunnen zorgen dat boeren helemaal vrijgelaten worden en lekker hun gang kunnen gaan.
Zorgelijk - en dan nog met name omdat het betekent dat Van der Plas er natuurlijk 100% vanuit gaat dat het stikstofbeleid in grote lijnen doorgezet wordt na de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Als er échte hoop is voor de boeren - of als de totale bescherming van die sector echt haar doel was - dan zou ze haar rug immers recht houden en een totale stop eisen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten