screenshot 2023 07 15 at 134231

De klimaatfabels in het D66 verkiezingsprogramma zijn een nachtmerrie voor de burger

Politieksep 22 2023, 11:00
Als je dacht dat D66 niet nog verder losgekoppeld kon raken van de realiteit, dan heb je het mis. De partij, in haar eeuwige zoektocht naar progressieve waardering, heeft vanmorgen een reeks klimaatambities onthuld in hun nieuwe verkiezingsprogramma die de grens tussen moed en waanzin duidelijk overschrijden.
Allereerst die claim om Nederland al in 2040 klimaatneutraal te maken. Een decennium eerder dan de vorige, al ambitieuze, doelstelling. Op welke planeet leven ze? Een dergelijke snelle transitie zou onvoorstelbare kosten met zich meebrengen en wie mag die diepe zakken wel niet gaan vullen? Juist, de al overbelaste Nederlandse belastingbetaler.
Het plan om alle fossiele subsidies te schrappen en de grootste vervuilers zwaarder te belasten klinkt misschien als muziek in de oren van Extinction Rebellion, maar de realiteit is dat dit beleid een directe impact zal hebben op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander. De energierekening schiet omhoog en bedrijven rekenen die extra kosten natuurlijk gewoon door aan de consument. En veel bedrijven zullen een vertrek uit Nederland serieus gaan overwegen. Een daadwerkelijk vertrek zal tot een verlies aan banen leiden. Alles is geoorloofd om het klimaat te redden in de ogen van D66'ers.
En dan hun onderwijsplannen. Natuurlijk, iedereen wil dat studenten ondersteund worden. Maar het idee van een "loopbaanboost" met een budget dat kan oplopen tot 50.000 euro voor mbo'ers klinkt als een ongefundeerde belofte uit een sprookjesboek. Waar komt dit geld vandaan? Gaan we nog dieper in de staatskas graven?
De financiële hocus pocus stopt daar niet. D66 wil het minimumloon verhogen, de lasten verschuiven en middeninkomens minder belasting laten betalen. Hoe? Door de welvaart simpelweg te herverdelen? Dit klinkt als een recept voor economische rampspoed.
D66's oproep voor gratis kinderopvang is de kers op de taart van hun utopische visie. Gratis? In de echte wereld bestaat er niets als 'gratis'. Iemand betaalt altijd de prijs. En laten we eerlijk zijn, dat zal waarschijnlijk niet de elite van D66 zijn, maar de hardwerkende Nederlander.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons land zijn. We gaan er daarom scherp in, met gestrekt been. Maar daar hebben we JOUW hulp bij nodig. Het kartel beschadigt ons op alle mogelijke manieren. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons deze campagne er hard in te gaan!
Concluderend, D66's nieuwste verkiezingsprogramma lijkt meer op een sciencefictionroman dan een realistisch, doordacht plan voor de toekomst van Nederland. We moeten voorzichtig zijn met partijen die met knettergekke ideeën komen die meer kwaad dan goed kunnen doen. Bij de Dagelijkse Standaard zullen we in ieder geval niet meegaan in deze groene waanideeën en blijven we kritisch op de utopische dromen van D66.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten