shutterstock 1218170329

"Dit afscheid heeft ze niet verdiend": Khadija Arib (PvdA) rent de Kamer uit. Geen afscheidsbrief, geen handen schudden

Politieknov 01 2022, 10:30
Khadija Arib verlaat vandaag met stille trom de Tweede Kamer. Ze heeft er 24 jaar gezeten, maar komt niet langs voor een officieel afscheid. Sterker nog, ze heeft niet eens een afscheidsbrief geschreven. Ze houdt er gewoon mee op. Pieter Omtzigt en Ayfer Koç vinden dat dieptriest. "Dit verdient ze niet."
Tegen De Telegraaf laat Arib weten dat ze niet van plan is om haar (voormalige) collega's in staat te stellen een hypocriet theaterstukje op te voeren. Ze wil geen officieel afscheid van de Tweede Kamer. Niemand hoeft haar de hand te schudden. Vera Bergkamp krijgt geen afscheidsbrief om voor te lezen. Arib houdt er gewoon mee op. Ze komt niet meer naar het werk. Klaar.
De reden dat ze dit zo doet is duidelijk: ze is genaaid door het hele partijkartel. Door D66 en Bergkamp (de nieuwe Kamervoorzitter), door het presidium van de Tweede Kamer (inclusief Henk Nijboer, haar partijgenoot!), en ja, zelfs door haar eigen PvdA-fractie. 
Pieter Omtzigt en zijn vrouw Ayfer Koç vinden dit afscheid van Arib eigenlijk maar triest. "We leven in een rechtsstaat en een democratie," schrijft Omtzigt. "Daarin moet je een fatsoenlijke gelegenheid hebben je te verweren tegen beschuldigingen."
"Als zelfs de oud-voorzitter van de Kamer die gelegenheid niet heeft, dan is er een fors probleem in Nederland.
Zijn vrouw houdt het korter. "Dit is heel verdrietig," aldus Koç. "Dit afscheid heeft ze niet verdiend."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Belachelijk, inderdaad, maar het is duidelijk dat ze hier zelf voor kiest juist omdat ze niet wil dat het kartel hier een voorstelling van maakt. Attje Kuiken met tranen in de ogen. Vera Bergkamp met trieste stem. Etc. Daar heeft ze geen zin in. Ze gaat weg omdat ze op wanstaltige wijze behandeld is, en ze wil niet dat die politici kiezers de indruk kunnen geven dat het allemaal wel meevalt.
Aan de andere kant hoeven we ook weer niet al te veel medelijden te hebben met Arib. Ze heeft 24 jaar in de politiek gezeten. In die rol heeft ze ongetwijfeld zelf heel veel vieze spelletjes gespeeld, mensen ondermijnd, mensen beschadigd, en ga zo maar door.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten