portraitfactorynl 2024 dds debat 4 juni 9

Exit poll! 'Wraak van de linkse kiezer!' - GroenLinks-PvdA op koers om grootste te worden

Politiekjun 06, 21:10
Volgens de exitpoll van Ipsos wordt de gezamenlijke fractie van GroenLinks-PvdA de grootste Nederlandse groep in het nieuwe Europese Parlement. De linkse gekkies zouden uitkomen op 8 zetels in dat parlement. De PVV zou genoegen moeten nemen met 7 zetels. Dat is een flinke groei ten opzichte van de verkiezingen van 2019, maar het is voor Wilders wel een vervelende avond omdat hij ongetwijfeld dacht de grootste te worden.

UPDATE IV: GroenLinks-PvdA wint

Er zijn nu meer dan 30 uitslagen van stembureau's binnen. Op basis van die uitslagen zegt Maurice de Hond met zekerheid te kunnen zeggen dat GroenLinks-PvdA vandaag echt de grootste is geworden. Die club krijgt op dit moment virtueel 8 zetels. De PVV 6. Dat verschil is zo serieus groot dat er wat betreft de grootste geen wijzigingen te verwachten zijn.
Het CDA is teruggegaan naar 3 zetels, wat voor de christendemocraten natuurlijk desalniettemin een goede prestatie is. Volt komt ook momenteel uit op 2 zetels, wat voor de eurofiele jongeren geweldig zal zijn. NSC heeft met moeite één zetel; een zetel die mogelijk zelfs nog wegvalt.
SGP heeft op zeker één zetel. En het lijkt erop dat zelfs de ChristenUnie kans op een zetel maakt. Die club staat op 3,0% a 3,1%. Bij 3,3% heb je een zetel.
Dat laatste is slecht nieuws voor FVD, want Ralf Dekker en co. staan toch weer op 2,5%. Dat is simpelweg niet afdoende voor een zetel. Aangezien er nu veel minder mensen zijn komen opdagen dan op 22 november kunnen we alleen maar concluderen dat veel FVD-kiezers vandaag zijn thuis gebleven onder het motto: "Who cares about Europe?"
Die houding is trouwens ook waarom de PVV er niet in geslaagd is GroenLinks-PvdA te verslaan vandaag. Volgens De Hond zijn Nederlandse kiezers nog altijd heel rechts, en heel pro-PVV. Alleen PVV-kiezers zijn vandaag thuis gebleven omdat ze lak hebben aan Brussel. Tegelijkertijd zijn GroenLinks en PvdA-stemmers die normaal niet echt stemmen bij Europese verkiezingen vandaag wel naar de stembus getogen omdat ze zo boos waren vanwege 22 november.

UPDATE III De eerste echte uitslagen zijn binnen!

Acht stembureau's hebben alle stemmen geteld en doorgegeven. De resultaten zijn interessant. Volgens het team van De Hond komt GroenLinks-PvdA als dit zo doorgaat namelijk uit op 7, niet op 8 zetels (die in de Exit Poll gegeven werd). Maar dit is niet meteen goed nieuws voor de PVV. Want ook die partij moet het met een zetel minder doen dan de Exit Poll: niet 7, maar 6 zetels voor de PVV.
Als we dan naar de andere partijen kijken, dan zien we dat het CDA mogelijk op 4 (!) zetels uitkomt, wat erg verrassend is... Die partij is net zo groot of mogelijk groter dan de VVD. Say what?
Tenslotte staat FVD volgens deze prognose nog op 0 zetels, maar het team van De Hond heeft FVD nu omhoog geschroefd naar 2,9%. Voor een zetel heb je 3,3% nodig. Volgens de Exit Poll zou FVD uitkomen op 2,5%. Nu wordt dat naar boven gesteld tot 2,9%. FVD komt dus dichter en dichter bij die felbegeerde zetel.

UPDATE II NSC

Interessant genoeg zien we dat slechts een derde van de NSC-stemmers van 22 november nu weer op die partij hebben gestemd. Uit de cijfers die De Hond in handen heeft blijkt dat NSC-kiezers massaal zijn overgestapt naar de PVV en het CDA. De reden? In eigen land stemmen die mensen op NSC omdat ze Pieter Omtzigt geweldig vinden.
Maar ja, vandaag ging het natuurlijk niet om Omtzigt, maar om de andere mensen van zijn partij. En dan zie je dat NSC geen sterke achterban heeft nog. Zonder Omtzigt raakt die club heel, heel veel mensen kwijt.
UPDATE III eerste echt uitslagen

UPDATE: procenten

Maurice de Hond heeft de procenten van de Exit Polls in handen. Daaruit blijkt dat het gat tussen GroenLinks-PvdA aan de ene kant, en PVV aan de andere kant echt wel significant is. Het gaat namelijk om 4 procentpunt. Dat dicht de PVV niet zomaar even...
Een ander belangrijk punt is dat de "tweede zetel van BBB," die door de exit poll hieronder aan die partij gegeven wordt, "nog helemaal niet zeker is," aldus De Hond. BBB kan daar namelijk écht wel onder gaan vallen. Sterker nog, als je kijkt naar Volt dan zie je dat die club groter kan worden dan BBB en dan met die tweede zetel aan de haal kan gaan.
Tenslotte zegt De Hond dat de SP heel slecht gepresteerd heeft. Die club komt niet eens bijna in de buurt van een zetel. En FVD blijft er ook toch wel meer onder zitten dan hij had gedacht. Hij dacht dat FVD wel op 3 procent zou zitten, waarna het een heel klein stapje zou zijn naar de benodigde 3,3 procent.
Maar het is nog niet voorbij. Want, zegt De Hond, er gaat bij de echte telling heus flink wat veranderen. GroenLinks-PvdA heeft nog niet op zeker geworden, BBB kan mogelijk wél een tweede zetel hebben, en FVD krijgt er misschien tóch nog eentje.

Oorspronkelijk artikel:

Maurice de Hond zegt in de live-uitzending die georganiseerd is door Marianne Zwagerman en uitgezonden wordt op X dat de linkse, pro-Europese kiezer vandaag "wraak" heeft genomen "voor de verkiezinguitslag van 22 november." Dat komt niet doordat mensen opeens minder links zijn. Nee, wat er gebeurd is: normaal gesproken blijven veel kiezers thuis met Europese verkiezingen. Bij PVV'ers is dat nu gebeurd, net als altijd... maar GroenLinksers en PvdA'ers zijn dit keer wél gaan stemmen, waar ze normaal niet actief meedoen met de Europese verkiezingen.
De exitpoll van Ipsos wordt door de NOS zo gepresenteerd:
De grootste verrassingen zijn de overwinning voor PvdA-GroenLinks, het CDA met 3 zetels, D66 ook met 3, NSC slechts met 1... En dat is het dan wel.
Maar De Hond waarschuwt dat deze exit poll vaak behoorlijk goed is... maar dat er vrijwel zeker nog wat dingen gaan veranderen. Het eerste punt is dat hij gelooft dat FVD mogelijk alsnog uitkomt op een zetel. Met 3,5% van de stemmen heeft FVD genoeg voor een Europese zetel. Zoals hij het ziet zit FVD sowieso op 3%. Daar hoeft dus maar een beetje bij te zijn gekomen vandaag om FVD net over die grens te drukken.
"Ook kan er bij andere partijen een zetel afgaan of bijkomen," aldus De Hond. "GroenLinks-PvdA kan uitkomen op 9 zetels, maar ook op 7. En de PVV kan ook nog naar 8 gaan." GroenLinks-PvdA lijkt dus af te stevenen op de overwinning, maar dat weten we nog niet zeker. De tweede exit poll die om 21:30 verschijnt zou dan iets beter moeten zijn nog. Die gaat ook niet honderd procent kloppen, maar die is wel weer wat beter dan déze poll.

KIJK

Zo, kijk eens even hoe GroenLinks-PvdA'ers reageren op het nieuws van de exitpoll. Eerst toch wat teleurstelling omdat de twee fracties samen een zetel inleveren, maar dan vreugde omdat de PVV er alsnog onder zit:

Bijgestelde exit poll

De tweede exit poll is nu ook bekend geworden. Die tweede exit poll is honderd procent hetzelfde als de eerste exit poll. Daar hebben we feitelijk dus niet veel aan, want een exit poll die helemaal klopt is zo ongeveer onmogelijk. Er zijn altijd een paar zetels die verkeerd zijn.
De vraag is alleen welke zetels? Komt FVD toch nog uit op een zetel? Wordt GroenLinks-PvdA echt de grootste of slaat de PVV alsnog toe? En komen het CDA én D66 uit op 3 zetels in Europa? Of vallen ze nu dan toch een beetje terug?
Opvallend genoeg geldt tóch weer dat de opkomst vandaag veel, veel lager was dan bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen. Het is echt om gek en moe van te worden, maar je hebt werkelijk een hele grote groep Nederlanders die gewoon weigert te stemmen voor het Europees Parlement. Niet in goede tijden, maar ook niet in slechte tijden.
Als GroenLinks-PvdA de grootste wordt dan komt dat niet doordat die partijen opeens populairder zijn geworden, maar doordat EU-kritische kiezers vandaag aan zich voorbij hebben laten gaan. Gezien de achterban van FVD geldt ook dat als die partij geen zetel krijgt, dat dit komt doordat de eigen kiezers zijn thuisgebleven. En als D66 uitkomt op 3 zetels, tja, dan betekent dit dat de D66-achterban zo boos is door 22 november, dat ze vandaag toch maar zijn gaan stemmen terwijl ze dat normaal niet echt doen.
Hier dus de livevideo van uitslagenavond met Marianne Zwagerman en Maurice de Hond. De NOS komt vandaag verder NIET met uitslagen. Ze laten het bij de exit polls. De Hond en Zwagerman wachten wél op de echte uitslagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten