screen shot 2023 04 13 at 111442

Filmpje! "Er worden openlijk weddenschappen gezet in Den Haag: valt het kabinet voor of na de zomer?"

Politiekapr 13 2023, 13:00
Volgens Nieuwsuur "is er bijna niemand die erin gelooft" dat het kabinet Rutte IV lang kan blijven zitten, maar toch proberen Mark Rutte en zijn kompanen te "rekken, rekken" en te "rekken." De reden? Ze zijn doodsbang "voor de kiezer." Ze weten namelijk dat hun partijen weggevaagd gaan worden bij nieuwe verkiezingen, en dus houdt het kabinet Nederland in een impasse. Blijkbaar is álles beter dan het pluche moeten opgeven.
De afgelopen dagen en weken ligt het kabinet steeds weer onder vuur. Ook gisteren weer tijdens het debat over het aardgasfiasco in Groningen. Zelfs het CDA gaf toe dat het kabinet Rutte II keihard gelogen heeft over deze materie.
Hoewel de héle oppositie ondertussen wil dat het kabinet opstapt, en totaal geen vertrouwen meer heeft in Rutte IV, blijft het kabinet koppig zitten. Bij Nieuwsuur werd uitgelegd waarom dat zo is. Kort gezegd komt het erop neer dat ze zo lang mogelijk proberen te rekken in de hoop dat er een wonder gebeurt... maar in de wetenschap dat het eigenlijk gewoon game over is voor het kabinet.
"Ze doen net alsof ze aan het werk zijn," aldus het NPO-programma, "maar het wordt voorlopig [alleen maar] rekken, rekken, rekken." Maar hoe lang kun je rekken?
"Ja, je kunt proberen het heel lang vol te houden. Je kunt ook zeggen, je kunt proberen het net zo lang vol te houden totdat er iets in de Eerste Kamer terecht komt, want daar zijn na die verkiezingen natuurlijk meerderheden anders, en daar kan de oppositie dus echt een vuist maken. Maar dat kan je voorlopig wel uitstellen. Als je wil kan je dat máánden uitstellen."
Maar daar wil de coalitie niet op wachten. "Die kondigen aan, we gaan keer op keer nu toch proberen het kabinet erop te wijzen dat dit zo niet langer kan," legde Noorlander uit in zijn programma.
"Maar ja, wat is niet zo langer? Er worden openlijk weddenschappen over afgesloten, ook op het Binnenhof. Er is eigenlijk niemand die verwacht dat ze het langer volhouden dan een aantal weken. Misschien tot voor de zomer, en dan na de zomer verkiezingen."
"Dat is de toverformule" die het kabinet gevonden zou hebben voor zichzelf. "Er is wat extra tijd gekocht voor dit kabinet. Het kabinet staat 5-0 achter, maar ze hopen dan toch nog in blessuretijd er een gelijkspelletje eruit te trekken."
"Er is bijna niemand die erin gelooft, maar uit angst voor de kiezer en uit angst voor al te grote stappen zit het kabinet er nog."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het maakt eigenlijk niet meer uit over welk onderwerp het gaat - van Groningen tot stikstof en alles er tussen in: het kabinet is klaar met regeren. De oppositie is veel sterker, ook in de Eerste Kamer. Alles dat naar de Eerste Kamer komt kan nu kapotgeschoten worden.
Voor de oppositie is er geen enkele reden om het kabinet nog overeind te houden. Zij moeten nu blijven vuren op de coalitie en in de Eerste Kamer elk belangwekkend plan afserveren. Als ze dat doen kán het kabinet niet langer doorgaan en is het dus eindelijk einde oefening voor deze nachtmerrieregering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten