4727364082 913da7e713 c

Ronald Plasterk: Kabinet is feitelijk al demissionair

Politiekapr 07 2023, 12:00
Volgens Ronald Plasterk in zijn column is dit kabinet al demissionair. Het kabinet Rutte IV bevindt zich in blessuretijd. De eenheid in het kabinet is weg. We hebben van de week gezien dat de VVD en D66 lijnrecht tegen over het CDA staan. Het duurt geen maanden meer voor dit kabinet valt. 
Samengevat is de situatie de volgende volgens Plasterk: ''Op dit moment geldt een wet die bepaalt dat ons land de doelstelling heeft de uitstoot van stikstof in het jaar 2035 gehalveerd te hebben. Je kunt, maar dat terzijde, je vraagtekens zetten bij wetten gebaseerd op jaartallen in plaats van maatregelen, want daar komt nooit iets van. Je kunt je ook afvragen of de uitstoot van stikstof, die in de afgelopen dertig jaar door technische vooruitgang een factor drie omlaag is gegaan, werkelijk een acuut probleem is.''
Onterechte paniekverhalen dat de natuur op omvallen staat terwijl uit wetenschappelijke rapporten blijkt dat het op de ene plaats beter gaat dan de andere, maar dat over het geheel genomen het redelijk goed gaat met de natuur in ons land hebben dit kabinet verzwakt. Veel mensen zien ook met eigen ogen dat het goed gaat met de natuur. Modellen kunnen zoveel zegge. Het CDA zal een besluit om de wet op dit punt te veranderen ’niet dragen’. Dat betekent volgens Plasterk dat de CDA-ministers niet akkoord zullen gaan met een kabinetsvoorstel om de wet te veranderen.
Ronald Plasterk heeft dit als minister al eerder mogen meemaken met het CDA en schrijft daarover: ''Ik heb zelf mogen meemaken hoe zoiets gaat. In de nacht dat het kabinet-Balkenende IV viel (kort nadat vanuit de oppositie Mark Rutte had geroepen: „Regeer of stap op!”) bleek, na vele uren vergaderen, dat het niet lukte over het besluit over Irak tot een kabinetsstandpunt te komen dat door alle ministers werd gedragen. Het eindspel gaat dan als volgt: premier Balkenende bracht het voorstel in hoofdelijke stemming. De ministers Bos, Van der Laan, Cramer, Ter Horst, Koenders en Plasterk stemden tegen, de anderen voor. De premier concludeerde: „Daarmee is het voorstel aangenomen; ik geef nu het woord aan vicepremier Bos.” Die deelde mee dat de ministers van PvdA-huize het genomen besluit niet konden dragen en hun ontslag bij de koningin zouden aanvragen. Daarmee was het kabinet gevallen.''
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Plasterk denkt dat dit scenario in Rutte IV zich weer gaat herhalen. Natuurlijk dient het kabinet niet zo ver te laten komen en moet het kabinet nu al opstappen volgens de Telegraaf columnist Ronald Plasterk. Als DDS kunnen we dit volledig onderschrijven dit land snakt naar nieuwe verkiezingen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten