20220125 tweede kamer renske leijten sp

Filmpje! Renske Leijten (SP): 'Weet u wat ik allemaal denk? Daar heeft de AIVD geen reet mee te schaften!'

Politiekjun 26 2023, 22:00
SP Tweede Kamerlid Renske Leijten heeft op fantastische wijze de vloer aangeveegd met de AIVD én minister Hanke Bruins Slot. Want in een debat over de roekozeloze heksenjacht van de AVID op mensen die denken dat 'er een kwaadaardige elite aan de macht is' in Nederland zei Leijten heel duidelijk dat de AIVD er helemaal niets mee te maken heeft wat mensen denken. Het gaat erom wat mensen doen. Punt.
Onlangs kwam er een doodeng Big Brother-rapport uit van de AIVD. Dit rapport gaat vrijwel zeker gebruikt worden om FVD te verbieden óf om de partij financieel pijn te doen en/of te censureren op sociale media. Het rapport verklaart namelijk dat mensen die systeemoppositie voeren gevaarlijk zijn. Je mag niet meer denken dat de bovenonsgestelden kwaadaardige doelen nastreven. Je mag alleen nog vinden dat de elite uit blunderaars bestaat; uit mensen die het beste met ons voor hebben, maar die zo onnozel zijn dat ze er steeds niet in slagen die geweldige doelen te bereiken.
In een commissiedebat in de Tweede Kamer heeft SP Tweede Kamerlid Renske Leijten op fantastische wijze de vloer aangeveegd met de uitgangspunten van dit rapport.
Welke ideeën een persoon ook heeft, zei Leijten, "het is niet aan de geheime dienst om die te betitelen als staatsgevaarlijk. Hoezeer ik niet geloof dat er een elite is die als plan heeft mensen te onderdrukken, slaaf te maken of ze te vermoorden, en zijn recent gewoon heel veel zaken boven tafel gekomen..." waarin er wel degelijk onderdrukking is geweest.
Vervolgens zei Leijten dat de reactie hierop van de AIVD, dat er misschien wel 200.000 mensen zijn die "de vijand" zijn "en dat komt door kritiek op de overheid," doodeng is. "Als je mensen gaat waarschuwen voor 'een groep in de bevolking' die kritiek heeft op de overheid, dan denken mensen al heel snel, 'ah, die groepen die kennen wel. Dat is misschien niet de bedoeling, maar dat is wel het effect'."
Dat laatste punt is natuurlijk wat naïef. Het is nadrukkelijk wél de bedoeling om 'die groepen' in die hoek te zetten.
Afijn.

Denken

Bruins Slots reageerde daarop door... nou, door te herhalen dat ze het heel gevaarlijk vindt wat mensen denken. Maar daar had Leijten ook een antwoord op.
"Er wordt specifiek aandacht gevestigd op mensen die iets denken. Denken is vrij in onze samenleving," ging Leijten verder. "Het doen kan het grenzen overgaan en dan heb je de rechtsstaat die ingrijpt [...]. Weet je wat ik allemaal denk? Daar heeft de AIVD helemaal geen reet mee te schaften. U niet, u niet. Nee maar echt. Het gaat om wat ik doe!"
Vervolgens legde Leijten uit dat de AIVD hiermee heel duidelijk een positie inneemt van polariseerder... dit terwijl de dienst juist neutraal zou moeten zijn en de polarisatie in de samenleving vooral niet zou moeten aanjagen.
Ongelooflijk genoeg was de reactie van Bruins Slot daarop dat het haar wél aangaat wat mensen denken. Als mensen denken dat er een kwaadaardige elite is die bewust moorden pleegt of kwaadaardige doelen nastreeft, dan is dat volgens haar wél een probleem.
Let op, niet als mensen daarmee iets doen. Dus niet als ze in actie komen. Nee, het is een probleem, het is een gevaar als ze dat dénken. Mensen die dat dénken moeten bestreden worden.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Daarop legde Leijten uit dat er mensen zijn die denken dat Ajax de beste club van Nederland is, en dat er debielen zijn die daar anders over denken. Maar dat die mensen vrij. "Stel, je gelooft iets waarvan anderen zeggen dat het niet bestaat. Dat mág je geloven. Waar de grens is, is wanneer je gaat handelen. Wij zien dat er een rapport is van de AIVD dat zegt dat mensen weleens zouden kunnen handelen als ze kritiek hebben op de overheid.... Zo wordt het gezien. Dan denk ik: dan ben je actor in de polarisatie."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten