TCE 20210429 Tweede Kamer163

Formatie nadert einde, bestuurscultuur is hetzelfde: 'Kamer krijgt geen informatie over coalitieakkoord, pers wel'

Politiekdec 13 2021, 16:00
Dezelfde partijen met grotendeels dezelfde mensen aan het roer, hebben het coalitieakkoord bijna af. Maar van een nieuwe bestuurscultuur lijkt helemaal geen sprake te zijn. Want zoals BBB-leider Caroline van der Plas opmerkt: 'De Tweede Kamer krijgt geen informatie over het coalitieakkoord dat woensdag wordt gepresenteerd, maar de pers wel.'
Rutte-IV wordt gewoon een voortzetting van de vorige kabinetten. De "nieuwe bestuurscultuur" komt er niet. Als de VVD, D66, CDA en de ChristenUnie serieus waren over een nieuwe bestuurscultuur, dan was de wijze waarop het coalitieakkoord bekend zou worden gemaakt een uitgelezen kans om dat te bewijzen. Maar nee, de Tweede Kamer moet weer vanuit de pers horen dat het einde van het formatieproces in zicht is en wat ongeveer de plannen zullen gaan zijn voor het nieuwe kabinet.
https://twitter.com/lientje1967/status/1470375334377885703
Het AD meldt dat de vier partijen het punt zijn gepasseerd dat de formatiepoging nog kan stranden. Ook weten ze een beetje wat er in het coalitieakkoord zal komen te staan:
Het is duidelijk dat het nieuwe kabinet flink meer geld zal gaan spenderen, waarschijnlijk om wat draagvlak onder de bevolking terug te verdienen. Maar dat betekent ook dat die rekening bij iemand terecht zal moeten komen. Denk alleen al aan de compensatie voor studenten die onder het leenstelsel gebukt gingen. Aangezien het rekeningrijden zal worden ingevoerd, lijkt het erop dat de mensen in de provincie de dupe zullen worden. En waarschijnlijk wordt de volgende generatie ook het kind van de rekening, want de rente op geleend geld blijft ook niet altijd zo laag.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Die "nieuwe bestuurscultuur" lijkt in dit coalitieakkoord vooral te betekenen dat geld moet rollen. Maar goed, eerst maar eens kijken hoe ze het straks gaan presenteren. Dat worden vast veel mooie (holle) woorden, gevolgd door enorme tegenslagen en een realiteit die ze wederom met de neus op de feiten drukt. Een beetje zoals Prinsjesdag, maar dan op steroïden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten