shutterstock 2391383

Formerende partijen buigen zich "morgenvroeg, acuut, meteen" over premierskandidaat

Politiekmei 22, 17:00
Nu Ronald Plasterk zich officieel heeft teruggetrokken als mogelijke premierskandidaat, blijft de grote vraag: Wie wordt de nieuwe minister-president? Deze vraag hield ook het merendeel van de oppositiepartijen bezig in het formatiedebat van vandaag, waar PVV-leider Wilders">Geert Wilders duidelijk heeft gemaakt dat deze vraag "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken wordt.
Het is een zeldzaamheid dat een regeerakkoord wordt gepresenteerd zonder dat de toekomstige premier bekend is. Gewoonlijk wordt deze rol vervuld door de leider van de grootste partij, in dit geval dus Wilders. Echter, de VVD en NSC hadden bedenkingen hierbij. Als compromis hebben de vier partijen afgesproken dat al hun partijleiders in de Tweede Kamer blijven.
Wilders benadrukt dat veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als de leider van de grootste partij automatisch premier zou worden. De vraag of Wilders – mocht er geen passende kandidaat gevonden worden – alsnog premier zal worden, lijkt bijzonder klein, maar niet uitgesloten. Wilders grapte dat wanneer Omtzigt morgen met dit voorstel komt, hij er een nachtje over zou slapen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS bestrijden we de Machiavelliaanse Leviathan die we de EU noemen ELKE DAG opnieuw. De rest van de media aanbidden Brussel, wij niet. Vind jij ons tegendraadse geluid belangrijk? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de EU te ontmaskeren en te bestrijden.
Hij maakte daarbij wel de serieuze kanttekening dat dit dan vanuit VVD, NSC of BBB moet worden voorgesteld en dat hij zich aan de gemaakte afspraak zou houden waarbij alle partijleiders plaats zullen nemen in de Tweede Kamer. Oud-informateur Richard van Zwol zal later op de dag formeel worden aangesteld als formateur, die de taak krijgt om op zoek te gaan naar een kabinetsploeg met als belangrijkste vraag: Wie gaat namens een kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB het Torentje bekleden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten