shutterstock 1840431526

Frans Timmermans zegt dat de Europese Commissie geen druk heeft uitgeoefend op het verplicht uitkopen van Boeren in Nederland

Politiekmrt 22 2023, 18:00
De Europese Commissie heeft geen druk uitgeoefend op Nederland om verplichte uitkoop van boeren te gebruiken als oplossing voor de stikstofcrisis. Dit meldt vicevoorzitter Frans Timmermans in reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Zij meldden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dit in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.
Hoewel de Europese Commissie Nederland heeft gewezen op de mogelijke gevolgen van beleidskeuzes in relatie tot Europese wet- en regelgeving, is het aan Nederland om te kiezen welke oplossing zij wil hanteren voor de stikstofcrisis. Het uitkopen van boeren waarvoor overheidsgeld wordt gebruikt, kan mogelijk in strijd zijn met de Europese staatssteunregels.
Stikstofminister Van der Wal heeft verplichte uitkoop als allerlaatste optie gezien in het ingezette beleid. Nederland zal dus andere oplossingen moeten vinden om de stikstofcrisis te bestrijden. Het is belangrijk om daarbij rekening te houden met Europese wet- en regelgeving, om mogelijke sancties of boetes te voorkomen. De uitdaging voor Nederland is om een evenwicht te vinden tussen het beschermen van het milieu en de belangen van de landbouwsector.
Het probleem ligt met name bij D66 die steevast wijst naar Brussel. Nu Timmermans aangeeft dat de Europese Commissie helemaal geen druk heeft uitgeoefend kunnen we de conclusie wel trekken dat D66 een smerig spel speelt om kosten wat het kost de boeren van hun eigen grond af te jagen. Timmermans zei eerder nog dat "de Europese Commissie er alles aan doet om te helpen bij het vinden van de beste oplossingen voor de bescherming van de natuur, het milieu en perspectief aan boeren, in het bijzonder jonge boeren." Toch nét een ander verhaal dan wat D66 continu loopt te verkondigen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten