shutterstock 2059489217

Friesland zegt 'nee!' tegen stikstofplannen kabinet: 'Het komt uit hun koker!'

Politiekjun 15 2022, 10:44
Er is eindelijk een provincie die heeft laten weten aan het kabinet dat ze hun stikstofplannen kunnen steken where the sun don't shine. Want Friesland heeft totaal geen zin in zoveel gekkigheid. "Het is echt geen coproductie van de provincies," zegt stikstofgedeputeerde Klaas Fokkinga van FNP. 
Het kabinet hamert er voortdurend op dat er een flinke reductie moet komen van de stikstofuitstoot in ons land. En dat moet ten koste gaan van onze boeren. Alle andere sectoren worden min of meer met rust gelaten, maar de boeren zijn de klos. Nou, het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat er nu toch wat provincies zijn die langzamerhand terug gaan vechten omdat boeren druk op ze zetten. Friesland is de eerste - mogen er nog vele volgen.
"We zijn onaangenaam verrast door de maatregelen en het onvolkomen proces," zegt stikstofgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) tegen de website Nieuwe Oogst. Want, zegt hij, Friesland heeft een eigen proces afgesproken - met steun van het vorige kabinet, trouwens - dat al bepaalde doelen gaat halen. Daarbij richt de provincie zich op "25 procent aan generieke maatregelen," terwijl in zuidoost Friesland een reductie van 50 procent behaald wordt. Dat zijn de afspraken, die gaan gehaald worden, en nee, die afspraken gaan niet alleen ten koste van boeren.
Wat het 'kaartje' van het kabinet betreft, daar heeft Friesland lak aan. "Het is echt geen coproductie van de provincies. Het komt uit de koker van het kabinet. Wij hebben ons eigen kaartje. Daar geloven wij in," en dus gaat de provincie dat kaartje uitvoeren. Let wel, die geflipte Christianne van der Wal (minister) wil op sommige plekken een reductie van maar liefst 95%. In Friesland.
Geschift.

Een nepprobleem

Het lijkt er dus op dat Friesland gewoon het eigen beleid gaat voortzetten, wat het kabinet daar ook van vindt. Dat is natuurlijk een hele verbetering ten opzichte van het kabinetsbeleid. Maar eigenlijk gaat de provincie helemaal niet ver genoeg. Ze moeten ook gewoon hardop durven zeggen dat die zogenaamde stikstofcrisis een gecreëerd probleem is. Een mythe. Er is geen stikstofprobleem in ons land. Of waar dan ook, trouwens. Voor de natuur kan er best nog wat stikstof bíj́.
Zoals oud-VVD-Kamerlid Gert-Jan Oplaat eerder deze week zei bij Op1:
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Friesland en andere provincies moeten helemaal niet meer meegaan in de stikstofonzin van het kabinet en radicaal-linkse organisaties. Er ís geen stikstofprobleem. Het gaat om natuurbehoud. Prima, dat kan ook met stikstofuitstoot zoals die is - en zelfs met meer stikstofuitstoot. Planten houden van stikstof. Het gaan alleen wat minder worden als je overal kunstmatig heidevelden wilt aanleggen enzo, maar als je de natuur gewoon haar werk laat doen komt het allemaal prima in orde.
Boeren én boerenprovincies moeten ophouden met stikstof zelfs maar als probleem benoemen. Er is geen probleem. Het is allemaal nep. En radicaal links en 'hervormers' gebruiken dit niet-bestaande probleem alleen maar om de wereld te hermaken; om mensen te dwingen op te houden met vlees te eten, om de boerenstand helemaal uit Nederland te verbannen en naar andere EU-landen te pushen, en om ons te dwingen een levensstijl te hanteren waarbij we imitatievlees eten - wat 'toevallig' een enorme investering is van Bill Gates, trouwens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten