Geert Wilders wil dat regering eigen recht boven Europeese recht laat gaan: 'Wat Polen kan, kunnen wij ook!'

Geert Wilders wil dat regering eigen recht boven Europeese recht laat gaan: 'Wat Polen kan, kunnen wij ook!'

Geert Wilders in de Tweede Kamer. Bron: TCE Media / DH / De Dagelijkse Standaard.

In Polen heeft de rechter besloten dat het nationale recht boven Europees recht dient te gaan. Het was natuurlijk een belangrijke overwinning voor Poolse nationalisten en patriotten... eentje die Geert Wilders ook heel graag wil boeken in Nederland.

PVV-leider Geert Wilders vindt het fantastisch dat de Poolse rechter besloten heeft dat uitspraken van Poolse rechters boven die van Europese rechters gaan. Sterker nog, hij vindt dat zó geweldig dat hij wil dat dit in Nederland ook gaat gelden. Dat is belangrijk, want op dit moment gaat in Nederland Europees en internationaal recht gek genoeg boven ons eigen nationaal recht.

Daarom heeft Wilders een motie ingediend waarin het kabinet wordt opgeroepen bij "de aankomende Europese Top uit te spreken dat nationaal recht voorrang heeft op Europees- en internationaal recht." Want, schrijft hij op Twitter, "wat Polen kan, kunnen wij ook!"

Grondwet staat in de weg

Een heel belangrijke oproep. Want dit is natuurlijk precies hoe het zou moeten zijn. Alleen is er een klein probleem: in onze Grondwet (artikel 94) staat letterlijk dat internationaal recht boven nationaal recht gaat. Dit is niet iets dat ons is opgelegd door buitenaf. We hebben dit onszelf aangedaan. Willens en wetens. De regering kan dus uitspreken dat nationaal recht boven internationaal recht gaat, maar dat is dan weer in strijd met het nationale recht zelf. Hoewel rechters wetten niet mogen toetsen aan de Grondwet (belachelijk, ik weet het) zou zoiets voor een werkelijk bizarre juridische situatie zorgen. Peppie en Kokkie zijn er niets bij.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Met andere woorden, als wij een situatie willen creëren als in Polen (en ook in Duitsland, trouwens) waarin nationaal recht écht boven Europees recht gaat, dan moeten we eerst onze Grondwet wijzigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties