jesse klaver gl tweede kamer 121

GroenLinks en PvdA zijn 1 partij: 'Prominente politici ondanks verbod lid van beide partijen'

Politiekjan 31 2023, 16:00
Een flink aantal prominente PvdA'ers én GroenLinksers zijn lid van allebei die partijen. Dat hebben ze gedaan om de 'banden tussen de partijen te versterken.' Alleen is het in strijd met de regels van de partijen in kwestie.
Natuurlijk vraag je je dan af om hoe het gaat. Nou, de NOS heeft namen: oud-PvdA-partijleiders Diederik Samsom en Job Cohen, en oud-GroenLinks-baasje Bram van Ojik. Hoewel dat natuurlijk gefaalde leiders zijn, zijn het wel degelijk prominenten die in hun eigen partij - en in het hele kartel - erg gerespecteerd worden.
En zij zijn niet de enigen. Ook actieve PvdA'ers dan wel GroenLinksers zijn ook lid geworden van de andere club. De staatsomroep noemt: "wethouders Voortman (GL) en De Vries (PvdA) uit Utrecht en De Haan (PvdA) en Kramer (GL) uit Leeuwarden, evenals de oud-politici d'Ancona (PvdA) en Andrée van Es en Bas de Gaay Fortman (GL)."
Deze dubbele-leden hebben zichzelf bekendgemaakt omdat ze het grote project om de partijen officieel te laten fuseren een boost willen geven. "Ik was buitengewoon teleurgesteld na de vorige landelijke verkiezingen, toen we samen 17 zetels kregen," zegt Cohen bijvoorbeeld. "Dan kun je natuurlijk geen deuk in een pakje boter slaan. Dus ik vind dat die progressieve kant zich opnieuw moet uitvinden. Ik hoop dat dit het begin wordt van een nog veel bredere samenwerking."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het grappige is natuurlijk dat GroenLinks en de PvdA op deze manier juist profiteren van de situatie. Ze krijgen allebei subsidies, hebben allebei hoge posities om weg te geven, kunnen allebei donaties binnenharken bij linkse donateurs, kunnen allebei allerlei baantjes creëren en behouden... maar ze kunnen ook gewoon samenwerken overal en feitelijk als één fractie met twee leiders fungeren. Oh, en in de Tweede Kamer kunnen ze waar nodig ook nog net doen alsof de ene het kabinet wil steunen, maar de andere niet... Een beetje good cop, bad cop spelen. 
Als ik Attje Kuiken en Jesse Klaver was zou ik dus helemaal niet officieel willen fuseren. Dat legt beide partijen maar aan de ketting. Het beperkt ze, het zorgt ervoor dat ze minder baantjes kunnen weggeven... en ik ben er niet van overtuigd dat het ze wél meer macht oplevert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten