Historische daling gasverbruik in Nederland: politiek blijft verdeeld over energiebeleid

Historische daling gasverbruik in Nederland: politiek blijft verdeeld over energiebeleid

Politiekfeb 13, 13:00
Nederland heeft in 2022 het laagste gasverbruik in 50 jaar geregistreerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd een kwart minder gas verbruikt dan het jaar ervoor. Dit is grotendeels te danken aan het verminderde verbruik door huishoudens en grote industriële bedrijven.
In totaal werd 31 miljard kubieke meter gas verbruikt, de laagste hoeveelheid sinds 1972. Industriële bedrijven, die normaal gesproken grootverbruikers van aardgas zijn, gebruikten vorig jaar ruim een kwart minder dan een jaar eerder, met name in de aardolie- en chemische industrie. Elektriciteitscentrales verbruikten ook 12% minder aardgas.
Deze daling in het gasverbruik wordt door sommigen gevierd als een positieve stap in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst. Anderen, zoals FVD, beschouwen dit echter niet als reden om te juichen. Zij stellen dat de stijging van de gasprijs een gevolg is van het energiebeleid van Rutte en pleiten voor het gebruik van Nederlands eigen gas, met verstevigingsoperaties en ruimhartige compensatie voor de Groningers, om energie weer betaalbaar te maken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit is zeker geen reden om te juichen vooral als je weet hoe veel Nederlanders momenteel de winter moeten doorkomen. Er zijn Nederlanders die nog maar één keer per week douchen in plaats van 7 keer per week en hun kachel vaak uit hebben. Als de kachel toch aangaat staat deze maximaal op zestien graden staat waar dat normaal eenentwintig graden was. Rutte en Kaag wees daar maar trots op. Armoede veroorzaken om beleidsdoelen te halen. Onze geachte overheid draait z'n hand er niet voor om. Het is een grof schandaal!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten