shutterstock 2172835559

In Nederland krijg je je asielstatus haast bij de boterbonnen, Geert Wilders woedend!

Politiekapr 19 2023, 20:00
De schriftelijke afhandeling van asielverzoeken door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om achterstanden weg te werken, stuit op grote weerstand in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid is bezorgd dat deze maatregel zal leiden tot onterechte asielverlening en daarmee een aanzuigende werking zal hebben op nieuwe vluchtelingen. De VVD, PVV, CDA, SP, FvD, JA21 en SGP hebben hun zorgen geuit en eisen opheldering van staatssecretaris Van der Burg (Asiel).
Normaal gesproken worden asielzoekers in een persoonlijk gesprek aan de tand gevoeld om te kunnen beoordelen of hun verhaal klopt en of ze in aanmerking komen voor een asielvergunning. Maar vanwege de grote instroom van asielzoekers uit Syrië, Jemen of Turkije heeft de IND besloten om deze gesprekken te vervangen door een schriftelijke behandeling, waarbij asielzoekers hun vluchtverhaal op papier moeten zetten.
Deze maatregel heeft echter geleid tot grote zorgen in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Brekelmans vindt het onverstandig van de IND en vreest dat dit zal leiden tot onterechte asielverlening. Dit kan Nederland aantrekkelijker maken voor nieuwe vluchtelingen en dat is iets wat we ons met de hoge instroom niet kunnen permitteren, aldus het Kamerlid.
Ook coalitiepartijen VVD en CDA maken zich zorgen en willen dat het kabinet de schriftelijke behandeling herziet. Het is van groot belang dat de asielprocedures zorgvuldig worden uitgevoerd en dat alleen diegenen die daar recht op hebben, een asielvergunning krijgen. De schriftelijke afhandeling van asielverzoeken mag niet ten koste gaan van deze zorgvuldigheid.
Geert Wilders vindt het met geen pen te beschrijven en twittert: '' Geen controlegesprek. Fraudeurs, moslimterroristen, iedereen is welkom. Waanzin!'' „Verschrikkelijk, dit leidt tot nog minder controle over wie ons land binnenkomt”, vult PVV-Kamerlid Markuszower Wilders aan in de Telegraaf. Je krijgt steeds meer de indruk dat een asielstatus haast bij de boterbonnen wordt weggegeven. In Nederland mag iedereen met een tranen trekkend verhaal hier blijven. 
Ook FVD ziet dit hoofdschuddend aan. ''Nadat vorige week bekend werd dat de prognose voor het aantal asielzoekers dat dit jaar ons land binnen zal komen 76.000 (exclusief Oekraïeners) is, mogen asielzoekers van deze regering hun ‘vluchtverhaal’ op papier zetten. Dit maakt het voor hen nog makkelijker om toegelaten te worden. Bizar, onder de VVD zullen de immigratierecords jaar op jaar verbroken worden. FVD wil daarentegen per direct een asielstop, en ook inzetten op remigratie.'' zegt FVD Tweede Kamerlid Freek Jansen
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
De kans dat staatssecretaris Van der Burg deze zorgen gaat weg nemen en duidelijkheid gaat geven over de schriftelijke afhandeling van asielverzoeken is klein. Hij gaat dit met een lang wollig verhaal waar geen touw aan vast te knopen is alles gewoon weglachen. Daar is deze staatssecretaris een kei in.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten