screenshot 2023 09 02 at 113340

Johan Derksen onder vuur na controversiële uitspraken: "De Joden hebben het er zelf naar gemaakt"

Politiekokt 10 2023, 10:00
Johan Derksen, copresentator van het populaire programma Vandaag Inside, bevindt zich in het oog van een storm van kritiek na zijn opmerkingen gisteravond over de recente terroristische aanslagen in Israël. Derksen stelde dat Israël de aanslagen van Hamas van afgelopen weekend aan zichzelf te danken heeft. "De Joden hebben het er zelf naar gemaakt," aldus Derksen.
Deze uitspraken hebben op social media kanalen zoals X tot een enorm verontwaardigde reactie geleid. Commentator en journalist Jan Roos was één van degenen die heftig reageerde op de netelige beweringen van Derksen.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

"260 jongeren op een dansfeest voor vrede verkracht en afgeslacht. Eigen schuld dikke bult, aldus De Snor. Wat een gek," aldus Roos.
Elise de Windt, een bekende Nederlandse Twitteraar, maakte blijkbaar ook deel uit van de kijkers die zich geschokt en beledigd voelden door de opmerkingen van Derksen. De Windt kondigde aan niet langer Vandaag Inside te zullen volgen en noemde Derksen "totaal seniel".

Vanaf nu gestopt met @vandaaginside! Johan Derksen is totaal seniel.

Ruben Brekelmans
Ruben Brekelmans
@rubenbrekelmans

Natuurlijk mag je (stevige) kritiek hebben op het beleid van #Israël, maar: - Dit is nóóit een legitimatie voor beestachtige terreur (onthoofding, ontvoering, verkrachting van onschuldige burgers) - De regering in Israël is niet hetzelfde als ‘de Joden’ Op pijnlijke wijze…

121
Reply
Schrijver Leon de Winter, die zelf Joods is, is eveneens verontwaardigd over de controversiële uitspraken van Derksen. "Ik ben zo'n Jood," schreef De Winter op X, "en ik wil weten wat ik gevraagd heb: de massale verkrachtingen, de onthoofdingen, de kidnappings, het uitmoorden van hele straten? Wat hebben de Joden gevraagd toen ze in hun dorpen werden afgemaakt door de Einsatzgruppen van Hamas?"
Aanhoudend criticus van Derksen, Ronny Naftaniel, sloot zich aan bij de felle kritiek op de inmiddels beruchte TV-personaliteit. Hij beschuldigt Derksen niet alleen van antisemitische uitspraken, maar ook van beledigingen aan het adres van Marokkanen, homo's en zwarte mensen.

Na eerder Marokkanen, homo’s en zwarten beledigd te hebben, doet #JohanDerksen een lang verwachte #antisemitische uitspraak. Hoe lang mag deze vent nog onze tv vervuilen? Het is om te kotsen zoals hij de Joden de schuld geeft vd massaslachtingen door Hamas, naar het voorbeeld van…

Marcel Coltof
Marcel Coltof
@MarcelColtof

“De Joden hebben het er zelf naar gemaakt”. Zegt Johan Derksen in het TV-programma @vandaaginside op @SBS6. @CIDI_nieuws @Esther_Voet @JoopSoesan @joodsactueel @joods @RonnyNaftaniel #Israel_under_attack

Image
1.2K
Reply
En dan is Joost Niemoller er ook nog, die Derksen "de vleesgeworden meeloper" noemt, "het meest verachtelijke soort van allemaal." Vervolgens vraagt Niemoller aan Geert Wilders of die nog steeds van plan is om volgende maand naar Vandaag Inside te gaan als gast.

Meeloper. “De Joden hebben het er zelf naar gemaakt” Precies dit soort uitspraken werden in Nederland gedaan, toen, na de oorlog, de eerste boeken over de Holocaust verschenen, de eerste beelden zichtbaar werden, de eerste overlevenden zachtjes hun verhalen gingen vertellen.…

Image
674
Reply
Het lijdt geen twijfel dat de schokkende opmerkingen een triest dieptepunt vormen in de carrière van Derksen én dat het voor het eerst gebeurt dat hij nu ook kritiek krijgt van de mensen die normaal achter hem staan - en die hem ook gesteund hebben toen hij in eerdere controverses terechtkwam. Belangrijk is om daarbij toe te voegen dat, zelfs als je vindt dat Israëls beleid de afgelopen jaren wanstaltig is geweest, het zelfs dan raar is om te zeggen dat Israël het er wel "naar gemaakt" heeft én dat je dan ook nog eens een term gebruikt als "de Joden" in plaats van "de Israëlische overheid."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten