asielzoekers

Kabinet laat asielproblematiek verder oplopen en doet zelf alsof het prima gaat

Politiekjul 19 2022, 15:00
Veiligheidsregio's dragen vanaf 1 oktober de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers over aan het Rijk. Er komen zo'n 1.100 asielzoekers per week binnen en dagelijks slapen er al honderden buiten. Gesprekken over schepen omtoveren tot opvanglocaties zijn al maanden in een "vergevorderd stadium" maar ook daar gebeurt niets.
Het kabinet, en met name staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD), heeft zichzelf een beetje 'vast geluld'. Het is overduidelijk dat er te veel asielzoekers binnenkomen, zij nooit allemaal op tijd grondig gescreend kunnen worden en vrijwel nergens meer terechtkunnen. Nederland zit ram vol!
Gemeenten zijn niet te porren voor het aanbieden van noodopvanglocaties, want zij voelen de bui ook al wel hangen: het is nooit genoeg. Na de zomer komt het kabinet met een wet die het mogelijk moet maken om gemeenten te dwingen tot het opvangen van asielzoekers. Maar zelfs als die wet er al door komt dan zit men nog altijd met een capaciteitsprobleem waar nooit op tijd iets aan gedaan kan worden.
VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans pleit om die redenen voor intensiever grenstoezicht én roept het kabinet op om het asielloket tijdelijk te sluiten, meldt De Telegraaf. En daar wordt het raar, want het kabinet durft gewoon te beweren dat er geen sprake is van een noodsituatie. Woensdag is wel echter wel opnieuw crisisberaad over de asielopvang. Wel een crisis waar honderden mensen noodgedwongen buiten moeten slapen, maar dat noemen ze géén noodsituatie. Snapt u het nog?
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit kabinet is echt alle realiteitszin verloren. Koste wat het kost moeten er maar mensen binnen worden gelaten die in vrijwel alle andere landen waar ze doorheen zijn gereisd óók veilig waren. Voldoende opvangplekken komen er maar niet, en tóch houdt dit kabinet de poort wagenwijd open. Nu spreken we misschien nog van ernstig wanbeleid, maar als er straks dagelijks duizend mensen buiten moeten slapen (in deze hitte!) dan mogen we dit beleid wel als onmenselijk gaan bestempelen. Eigenlijk is het dat nu al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten