Kijk! Sylvana Simons loopt woest weg uit Tweede Kamer na Zwarte Piet-ruzie met minister Yesilgöz

Politieknov 22 2022, 17:00
Tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer is er vandaag een felle discussie geweest tussen Sylvana Simons en minister Dilan Yesilgöz (VVD, Veiligheid en Justitie). Simons roeptoeterde namelijk dat Yesilgöz niet genoeg deed aan het 'geweld' van feestvierders in Staphorst tegen de extremisten van Kick Out Zwarte Piet. De minister ging daar tegen in... wat uiteindelijk resulteerde in een furieuze Simons die op hoge poten de Kamer uitliep.
Volgens Simons is het belachelijk dat de minister eerst rustig wil laten uitzoeken wat er eigenlijk gebeurd is in Staphorst. Dat slaat nergens op, aldus de BIJ1-leider. "Al sinds 2011 worden demonstranten tegen Zwarte Piet structureel - hetzij door de politie zelf, hetzij door omstanders gefaciliteerd door een politie die niets doet - in hun rechten getreden. Al sinds 2011! Mijn vraag is: op welk moment gaan we deze zogenaamde geleerde lessen in de praktijk brengen?"
En daarnaast wilde Simons ook weten waarom de minister helemaal geen zin heeft in een zogenaamd "onafhankelijk onderzoek" naar het zogenaamde geweld tegen KOZP-extremisten in het algemeen. Dus niet alleen in Staphorst.
Yesilgöz liet daarop weten dat ze daar geen "weerstand" tegen heeft, maar dat ze "per locatie" en per moment wil bepalen of zo'n onderzoek handig is. Ze wil wél dat dit gebeurt in Staphorst, want Yesilgöz is natuurlijk gewoon een D66'er. In plaats van dat ze Simons vertelt dat vervelende dingen soms gebeuren, maar dat die KOZP-mensen de boel ook bewust verzieken tijdens een kinderfeestje, en dat het niet zo heel gek is - hoe afkeurenswaardig ook - dat ze dan op fysieke wijze verwijderd worden bij het feest.
Afijn, Simons vond dat dus niet genoeg. Ze herhaalde maar weer dat het zo allemaal niet kan, en dat die arme demonstranten gewoon protesteren "tegen de racistische karikatuur" Zwarte Piet, en dat ze daarvoor dus alle ruimte moeten krijgen. Want racisme.
Nee, Sylvana. Staphorst is van de Staphorsters, niet van een paar extremisten uit de Randstad. Als die anti-racismeactivisten zo graag lekker willen demonstreren, dan doen ze dat maar in hun eigen woonplaats. Normaal komen ze niet in Staphorst. Nooit. Waarom nu dan wel? Nou, omdat ze de boel lekker op stelten willen zetten; omdat ze een onschuldig, traditioneel kinderfeest willen verstoren. Dát is de bedoeling.
Simons ging hoe dan ook door en door. "In 2016 hebben we verschrikkelijke beelden in Rotterdam gezien," zei ze. Daarna beweerde ze zelfs dat KOZP-extremisten letterlijk "met gevaar voor eigen leven demonstreren," wat natuurlijk je reinste onzin is. Dat er een paar agressieve mafketels rondlopen bij die feesten, soit. En geweld is heel fout. Maar Simons overdrijft natuurlijk extreem.
Op dat moment begon ze dan ook te schreeuwen (en te zweten). Haar vinger ging in de lucht. Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeerde Simons tot de orde te roepen, maar die liet dat niet gebeuren. "Er wordt vaak gezegd dat ik geïrriteerd ben, maar nu ben ik dat echt" gilde ze. Haar microfoon werd uitgezet, de uitleg was dat het geen debat is maar een Vragenuurtje, maar ze schreeuwde gewoon door...
Tot ze met een snauw en een boze blik en nog een paar opmerkingen die niet te verstaan terugliep naar haar blauwe stoeltje (waarop ze elk jaar ruim een ton verdient op kosten van de Nederlandse belastingbetaler).
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Maar toen was het tijd voor Yesilgöz om in actie te komen. Zij vond namelijk dat ze nu ook heel geïrriteerd mocht zijn. "Ik laat mijn [politiemensen] niet zo wegzetten," beet ze Simons toe. "Ik laat mijn politieagenten niet wegzetten alsof ze bewust, doelbewust op burgers afstappen om hen in elkaar te meppen. We leven in een rechtsstaat!"
"Ik laat mijn politiemensen niet zo wegzetten!" zei ze nogmaals. Ze wil optreden tegen "een ieder die een fout maakt [...] maar om nou hier te staan en te zeggen dat al tientallen jaren hier de politie achter Nederlanders aangaat om ze neer te meppen vind ik een gotspe, vind ik een schande, en ik sta voor mijn politiemensen!"
"Ik laat niet 60.000 mensen die dag en nacht zich inzetten voor onze veiligheid wegzetten als racisten. HELL NO!" eindigde Yesilgöz.
Op dat moment werd Sylvana helemaal gek en dat wil wat zeggen, wat ze was daarvoor de weg overduidelijk al kwijt. Ze mopperde, zei iets onverstaanbaars, liep naar haar stoeltje terug, pakte haar telefoon (betaald met belastinggeld van de Nederlander die ze zo haat), en liep, hop, de Kamer uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten