Kijk! Thierry Baudet bij Pure Luxe: 'We kunnen door de EU niet meer beslissen wat er in eigen land gebeurt'

Politieknov 20 2023, 10:00
Pure Luxe-presentator Floris Wyers reed onlangs door Amsterdam. Waarom? Hij wilde even een nieuwe auto promoten/laten zien aan zijn kijkers. Maar toen zag hij iets heel opmerkelijks: Thierry Baudet was aan het flyeren. Dus hij erop af. Het gevolg? Een hartstikke leuk interview met de FVD-leider.
Wyers liet weten dat hij "natuurlijk van de VVD" is, maar tijdens het gesprek was hij het steeds vaker eens met Baudet. Daardoor kon Baudet de presentator tóch aan het denken zetten. Want ja, de VVD zegt soms leuke dingen, maar als het op de implementatie aankomt, dan stelt die partij altijd teleur. FVD, daarentegen, is een échte rechtse, traditionele partij die opkomt voor de gewone Nederlander, onze cultuur, én onze ondernemers. Daar kan de VVD nog wat van leren.

Soevereiniteit

Wyers vroeg Baudet wat hij toch bedoelt met het begrip "soevereiniteit." Dat is iets waar FVD'ers met regelmaat over spreken. Maar wat betekent het eigenlijk.
"Soevereiniteit betekent dat je zelf kan beslissen over wat er in je land gebeurt," aldus Baudet. "Dat is nu niet zo. Als het gaat over bijvoorbeeld immigratie, dan wordt er meteen gewezen naar Europese afspraken. Als het gaat om klimaatbeleid, of stikstofbeleid, dan wordt er meteen gewezen naar EU-verband."
"Wij vinden dat uiteindelijk Nederland moet gaan over wat zich hier afspeelt," ging Baudet verder. Natuurlijk betekent dit ook dat het zo kán zijn dat Nederlanders er dom genoeg voor kiezen om een achterlijk stikstofbeleid of immigratiebeleid uit te voeren. Maar die keuze is dan wel door ons volk zelf gemaakt, en niet door Europese overlords.

Nexit

Daarop legde Baudet uit dat hij dus voorstander is van een Nexit, oftewel van een exit van Nederland uit de EU. "Kijk maar naar de pensioenpot," zei de FVD'er tegen Wyers. "Wij hadden de grootste pensioenspaarpot ter wereld. Dat hebben we in principe nog steeds, maar die is veel minder waard dan vroeger omdat we heel veel inflatie hebben gekregen, omdat dat noodzakelijk was om de economieën in de zuidelijke landen in stand te houden."
"Dus je ziet gewoon dat het ons heel veel kost. Dat 'in de EU' klinkt heel leuk, maar het kost ons heel veel met z'n allen," zei Baudet daarop. Vervolgens zei hij dat dit "oneerlijk" is voor de oudere generatie die keihard gewerkt heeft, hun hele leven lang, maar die hun pensioenspaarpot nu als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen vanwege de EU.
"Ja, ja, daar ben ik het mee eens," gaf Wyers toe.

Media

Wyers viel er daarna over dat FVD in de gewone media eigenlijk geen aandacht meer krijgt, terwijl "splinterpartij D66" steeds weer overal zit. Rob Jetten is niet van de buis te slaan. Maar Baudet? Die mag zelfs niet één keer langskomen in de laatste twee weken van de verkiezingscampagne.
"Ja, het is heel opvallend," reageerde Baudet. "Het is niet alleen bij de publieke omroep, het is ook bij de commerciëlen en bij de kranten. Het is echt over de héle linie. Ik alleen maar gissen naar wat het is, maar ja, volgens mij is het zo dat ze het heel graag willen hebben over de invulling van het klimaatprobleem, maar ze willen niet iemand hebben die zegt: 'Maar er is helemaal geen klimaatprobleem!' Ze willen het heel graag hebben over de vraag, 'hoe gaan we invulling geven aan de steun voor Oekraïne,' maar ik zeg: 'Jongens ik wil helemaal niet dat Nederland in die oorlog zit'."
Met andere woorden, het is een ideologische kwestie.
Dat viel Wyers ook op, zei de Pure Luxe-presentator. "Ze sturen mensen ook op deze manier," zei die. "Daarom vind ik het leuk om jou nu even aan het woord te laten."
Voorspellingen
"Ik denk dat wij één van de verrassingen worden" van de verkiezingen," liet Baudet vervolgens weten. Want FVD doet het erg goed onder jongeren. Dat blijkt uit verschillende peilingen, uit stemmingen op scholen, maar ook uit eigen interne cijfers van de socials.
Ook verwacht hij dat Geert Wilders en diens PVV groter worden dan mensen denken... terwijl hij Pieter Omtzigt en zijn NSC "een duikvlucht naar beneden" ziet maken. "Maar ik denk dat wij 10-12 zetels écht kunnen halen."

VVD

Toen Wyers zei dat hij VVD stemde normaal gesproken liet Baudet weten dat hij hem dat wilde vergeven - maar hij legde ook uit waarom Wyers dat dit keer niet moet doen. De Pure Luxe-man had namelijk de euvele moed om de VVD "toch nog de ondernemerspartij" te noemen. Daar maakte Baudet korte metten mee.
"Ik ben een trouw volgeling, maar 13 jaar Rutte is wel te lang. Ik vind het ook wel leuk dat het eventueel een vrouwelijke premier wordt, en ik denk dat het voor ondernemers wel een redelijk goede partij is," aldus Wyers.
"Tja, dat komt in de beste families voor," reageerde Baudet terecht. "Maar serieus, op papier is het vaak prima wat de VVD belooft, maar je moet ook kijken naar de praktijk." Bij die partij hebben ze het steeds over ondernemers, het MKB, de immigratie beperken, ophouden met die idiote 'groene energie,' maar vervolgens reageert de VVD altijd over links en komt er dus niets terecht van die ideeën.
"Ik vertrouw de VVD niet," ging de FVD-leider verder. Want niet alleen gaat de VVD altijd over links, de partij wil "de mogelijkheden over rechts ook niet verder onderzoeken tenzij" ze daar toe gedwongen wordt. Wat dus kan als de PVV vrij groot wordt én FVD ook.
Wyers leek dat aan het einde van het gesprek ook enigszins door te krijgen. De zelfbeschreven 'loyale VVD'er' die zichzelf 'een trouwe volgeling' noemt, vindt inhoudelijk dat FVD gelijk heeft. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten