Kijktip! Geert Wilders slaat spijker op z'n kop tijdens Algemene Beschouwingen: "Zet Nederlanders weer op 1!"

Politieksep 20 2023, 14:00
Bij de Algemene Politieke Beschouwingen was het Geert Wilders van de PVV die helderheid bracht in de chaos die is gecreëerd door het demissionaire kabinet Rutte IV. Met de onverschrokken uitspraak "Zet Nederlanders weer op 1!" liet hij duidelijk merken waar zijn prioriteiten liggen. Terwijl veel partijen druk zijn met modieuze thema's zoals migratie, stikstof en klimaat, dringt Wilders aan op een directe lastenverlichting voor de gemiddelde Nederlander.
Denk aan het schrappen van de btw op dagelijkse boodschappen, het verlagen van de benzineaccijns, het afschaffen van het eigen risico in de zorg en het herintroduceren van de tandartskostenvergoeding. Concrete voorstellen die de portemonnee van de burger raken en die in schril contrast staan met de vage beloftes van andere partijen.
Wilders had ook een scherpe kritiek op het huidige asielbeleid. Met zijn uitspraak: "Iedereen en zijn moeder wordt hier binnengelaten", raakt hij de zere plek. Nederland heeft een krachtig signaal nodig en Wilders lijkt een van de weinigen die dat durft te geven.
Maar ook door rechts, in de persoon van Wybren van Haga (BVNL), wordt Wilders bevraagd. Het interview van zaterdag in De Telegraaf, waarin de PVV-leider zich uitsprak over mogelijke compromissen om regeringsdeelname mogelijk te maken, wekte verbazing. Maar, zoals Wilders terecht opmerkte, in een meerpartijenstelsel moeten compromissen worden gemaakt. Dit is realistisch denken, geen verraad aan de eigen achterban.
Toch waren er enkele dissonanten. Wilders' visie op de oorlog in Oekraïne bijvoorbeeld, waar hij Poetin als hoofdagressor aanwees. Hier hadden we meer nuance van de PVV-leider verwacht, vooral omdat velen in Nederland pleiten voor vredesonderhandelingen, gezien de verwoestende gevolgen van het conflict. Wij vinden dit een gemiste kans.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Desalniettemin was Wilders' bijdrage weer een baken van duidelijkheid in het turbulente Nederlandse politieke landschap, en De Dagelijkse Standaard juicht deze helderheid alleen maar toe. Daarom is een aanrader om de inbreng van Wilders te bekijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten