de dagelijkse standaard dh 01052

Lilian Marijnissen wil een STOP op arbeidsmigratie

Politiekaug 05 2023, 10:00
SP-leider Lilian Marijnissen heeft stelling genomen in het migratiedebat. Waar de PvdA van de school, 'hoe meer migranten, hoe beter' is, denkt de SP daar anders over. Marijnissen wil namelijk een stop op arbeidsmigratie. En snel een beetje.
"Arbeidsmigratie moet worden ingeperkt," aldus Marijnissen. Zo was ze onlangs in Limburg waar ze zag dat er huisvesting wordt gebouwd voor een groep van 600 arbeidsmigranten. Alleen is er een probleem: de dorpelingen in Sevenum wíllen die mensen daar helemaal niet hebben. Niet zo gek, want als je naar andere plekken kijkt waar er veel arbeidsmigranten bij elkaar worden gezet, dan zie je dat de buurt er altijd op achteruit gaat. Niet zo gek, natuurlijk, want het gaat vaak om mannen - mannen die aan het werk gaan, en daarna lekker bij elkaar bier zitten te hijsen. Dat zijn niet het types die in het weekend en in de avonduren lekker voor hun tuintje gaan zorgen - zeker niet als het tuintje helemaal niet van ze is en ze in een grote opvang zitten.
"We moeten stoppen met deze grenzeloze arbeidsmigratie," schrijft Marijnissen daarom op de website van de SP. "De lusten zijn voor het grote bedrijfsleven dat er flink aan verdient, maar de lasten voor de samenleving."
Daarbij vindt ze het belangrijk om over arbeidsmigratie zelf te spreken omdat dit een grotere bron van migratie is dan asielzoekers. "In 2004 was de voorspelling dat er jaarlijks 5.000 tot 10.000 arbeidsmigranten in Nederland zouden zijn," stelt ze terecht. "Inmiddels gaat het al om minimaal 800.000 mensen."

Arbeidsmigratie als vloek

Marijnissen en haar SP willen daarom dat er echt hard wordt ingegrepen. "Nu mogen mensen van buiten Europa als ‘expat’ hier komen werken als ze een bepaald inkomen hebben en mogen alle werknemers binnen de EU zonder enige voorwaarde hier komen werken. Veel ‘expats’ krijgen belastingkorting en dit drijft – met name in de grote steden – de huurprijzen in rap tempo op," aldus de fractieleider.
En ja, dit heeft enorme impact op hele buurten én op het hele land. "In de gewone wijken worden betaalbare koophuizen voor de neus van starters weggekocht, gesplitst en volgepropt met werknemers uit Oost-Europa die niet zelden een belachelijk hoge huur moeten betalen voor een kamer," aldus Marijnissen. "Deze ongereguleerde migratie ontwricht onze samenleving en leidt tot een nóg grotere woningnood voor mensen die een huis zoeken. Steeds meer arbeidsmigranten raken dakloos als ze hun baan (en onderdak) verliezen en leiden een mensonterend leven op straat."

Plan van aanpak

Daarom komt de SP met een helder plan. Ten eerste moet er direct een stop komen op arbeidsmigratie. Tijdelijk, weliswaar, maar toch. Geen nieuwe arbeidsmigranten erbij.
"Vervolgens moeten wetten en regels zo worden aangepast dat er een eind komt aan uitbuiting en slechte huisvesting van arbeidsmigranten," gaat ze verder. Vervolgens mag het langzaam weer beginnen als alles goed geregeld is, "maar dan moeten werkgevers wel eerst aantonen dat ze in Nederland langdurig niemand kunnen vinden om een vacature te vervullen en moeten ook de arbeidsvoorwaarden en huisvesting op orde zijn."
En dat is niet alles. De SP wil ook dat de immigratie beperkt wordt vanuit de EU. Want ja, de EU en EU-regelgeving zijn samen met Big Business, uitzendbureaus en de corrupte politiek natuurlijk de werkelijke reden voor de hoge cijfers.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Net als jij verzet De Dagelijkse Standaard zich al sinds jaar en dag tegen onbeperkte immigratie. Ons land verandert razendsnel, de woonmarkt is kapot, en we ondervinden allemaal overlast van nieuwkomers die niets met onze cultuur, tradities en geschiedenis hebben. Alleen kost dit standpunt ons helaas heel wat: Big Tech, het mediakartel én het partijkartel doen er alles aan om ons te beschadigen. Daarom hebben we jouw hulp nodig. Steun ons! Doneer nu aan DDS, via BackMe, en vecht samen met ons tegen de belachelijke immigratiecijfers - van allerhande soorten gelukszoekers.
"In Europa moet een discussie gevoerd worden over de grenzen van vrij verkeer van personen," stelt Marijnissen terecht. "Maar daar kan Nederland niet op wachten. Daarom moet er gebruik worden gemaakt van de noodrem. De EU moet duidelijk worden gemaakt dat de situatie onhoudbaar is geworden en dat Nederland daarom een tijdelijke stop op arbeidsmigratie invoert."
Het moge duidelijk zijn dat de SP zich met dit standpunt keert tegen de houding van andere linkse partijen, met name van GroenLinks en de SP - de twee belangrijkste concurrenten van de Socialistische Partij. De vraag is nu: kan de SP hierdoor oude PvdA-kiezers die gebroken hebben met die partij omdat die voor massa-immigratie is voor zich winnen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 op 22 november... of is het too little, too late voor álle linkse partijen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten