elektrische auto oplaad punt in de javastraat den haag

Minister Harbers (VVD) pleit voor strikte regulering van Chinese auto's in de EU

Politiekmei 21 2023, 17:00
China loopt voorop in de Europese auto-industrie, volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers. In de uitzending van WNL Op Zondag op NPO 1 benadrukte de minister dat de Europese auto-industrie een grote inhaalslag moet maken om bij te blijven. De recente bekendmaking dat China de grootste exporteur van nieuwe auto's is, heeft de minister doen beseffen dat er ook een potentieel gevaar schuilt in de data die door deze nieuwe Chinese auto's worden verzameld.
Harbers maakt zich zorgen over de privacy en het gebruik van de verzamelde data. Hij benadrukt dat bij de toelating van dit soort auto's in de Europese Unie nauwkeurig moet worden gekeken naar wat er met de verzamelde data gebeurt en met wie het wordt gedeeld. Als de Chinese auto's niet voldoen aan de Europese maatstaven, is de minister zelfs bereid om ze te weren van de Europese markt. Hij noemt het voorbeeld van TikTok en de dreigingen die daarmee samenhangen. Harbers wil voorkomen dat via auto's vergelijkbare problemen ontstaan.
Harbers ziet mogelijkheden voor het verhogen van de snelheidslimieten op Nederlandse snelwegen in de toekomst. Hij merkt op dat dit pas kan gebeuren wanneer het grootste deel van het wagenpark elektrisch is, en dat zal naar verwachting pas in 2033 of later het geval zijn. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, is de minister optimistisch over de mogelijkheid om in de toekomst weer snelheden tot 130 km/u toe te staan.
China heeft een duidelijke voorsprong op het gebied van auto-industrie en export. De minister roept de Europese auto-industrie op om een tandje bij te zetten om te kunnen concurreren. Het waarborgen van de privacy en veiligheid van de verzamelde data is van cruciaal belang en het stellen van strenge eisen aan nieuwe auto's is een mogelijke oplossing.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten