20211103 Tweede Kamer coronadebat 143

Ministerie van Volksgezondheid neemt lekker de tijd: twee jaar na eerste coronagolf nog steeds geen openheid

Politiekmei 23 2022, 20:00
Iedereen wilde natuurlijk weten hoe er binnen de overheid is gecommuniceerd over de coronacrisis en de aanpak ervan. Maar twee jaar na de eerste coronagolf is het ministerie van Volksgezondheid nog steeds bezig met het inventariseren en rubriceren van informatie, appjes, sms'jes en e-mails voor de Wob-verzoeken.
Iedereen heeft kunnen zien hoe de overheid omgaat met Wob-verzoeken tijdens het toeslagenschandaal. Slachtoffers kregen pas na lang aandringen haast volledig zwartgelakte dossiers toegestuurd.
Bij het ministerie van Volksgezondheid gaat het niet veel anders. Volgens minister Kuipers van Volksgezondheid (D66) is het zó veel informatie dat het gewoon ontzettend lang duurt.
Opvallend is dat berichten rondom de Sywert-deal en de verwijderde sms'jes van premier Rutte wél snel konden worden opgehelderd (nou ja, soort van dan). We moeten kennelijk maar van VWS aannemen dat het niet in delen kan worden geopenbaard, bijvoorbeeld per onderwerp of thema. Het is alles of niets.
Maar met een onderwerp als dit, waar zoveel mis is gegaan, foute beslissingen zijn genomen en wetenschappelijke feiten werden genegeerd, kan het haast niet anders dan dat men de boel aan het wegmoffelen is. Alles wat om één of andere reden zwartgelakt kan worden, zal ook zwartgelakt worden. En we hoeven ook niet raar op te kijken als cruciale informatie straks gewoonweg ontbreekt, áls er al iets naar buiten wordt gebracht. Zelfs dan zal het nog lang duren voor de pers er echt werk van kan maken, want het gaat om ongeveer 7,2 miljoen potentieel relevante documenten (via het AD).
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Uiteindelijk zullen er wel wat smeuïge broodkruimels worden geopenbaard, maar pas als alle betrokkenen zichzelf flink hebben kunnen indekken. Zeg maar van het niveau over de discussie over beschermende middelen en de effectiviteit van de mondkapjes. Een beetje ophef over de vreemde keuzes die zijn gemaakt. Wat gemekker over sturing vanuit het ministerie van VWS. Weer een documentje waaruit blijkt dat het RIVM de boel vrolijk de kant opstuurde waar het kabinet van wilde dat het heenging.
En als het per ongeluk toch écht raak is dan wordt de Tweede Kamer even boos en overleeft iemand weer een motie van wantrouwen. Of gelooft iemand nog dat open en eerlijk zal worden toegegeven dat die hele corona-aanpak totale paniekvoetbal was en beeldvorming telkens boven effectief beleid werd geplaatst? Dacht het niet!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten