vlcsnap 2021 04 29 09h10m25s933

Woede om WOB-openbaring! VWS-ambtenaren verzwegen bewust zwakke juridische onderbouwing coronabeleid

Politiekfeb 11 2022, 15:00
Minister Kuipers van Volksgezondheid vraagt om begrip voor de mailtjes uit 2020 van de ambtenaren van zijn ministerie over het coronabeleid. Uit geopenbaarde documenten blijkt dat zij bewust de zwakke juridische onderbouwing voor het coronabeleid verzwegen en spraken van 'een worst voorhouden' toen het om de inzet van de Corona-app en het terugkrijgen van onze vrijheden ging.
Afgelopen maandag maakte het ministerie van VWS meer dan 5000 documenten over de coronapandemie openbaar na een Wob-verzoek. Hugo de Jonge is de dans net op tijd ontsprongen, want er staan nogal wat kwalijke zaken in!
In het eerste screenshot valt te zien hoe luchtig er over de inzet van het coronabeleid en de zwakke juridische onderbouwing wordt gesproken. De noodverordeningen missen democratische legitimatie en hebben een wankele basis voor grondrechtenbeperkingen. Boeie! "Maar dat zeggen we niet", voegt een ambtenaar aan deze conclusie toe.
En dan nog dit tweede screenshot. Heel vervelend dat burgers niet zomaar meegaan in de gewenste gedragsverandering die het gebruik van de Corona-app teweeg moet brengen. Weet je wat goed zou kunnen helpen? Burgers wijsmaken dat ze in de toekomst misschien een deel van hun vrijheden terug zullen krijgen: 'een worst voorhouden'.
Het is werkelijk schandalig hoe alleen al uit deze twee screenshots blijkt hoe ambtenaren van het ministerie van VWS om zijn gesprongen met het coronabeleid en de inzet van de Corona-apps.
Het bevestigt het vermoeden dat burgers tijdens de coronapandemie kregen, namelijk dat het de overheid niets boeit dat allerlei (grond)rechten van burgers aan de laars werden gelapt. Minister Kuipers, die nu eigenlijk de puinhoop van De Jonge mag opruimen, vraagt om begrip, meldt de NOS. Het ging toen namelijk om een crisissituatie.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dat kan allemaal wel zijn, maar voor een daadwerkelijke crisissituatie valt er echt wel een juridische onderbouwing te formuleren. Dit komt gewoon neer op 'we weten dat het niet mag, maar we doen het stiekem toch'. Die juridische onderbouwing is er voor veel coronamaatregelen overigens nog steeds niet en we zijn inmiddels twee jaar verder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten