shutterstock 2024110541

Ministerie VWS in interne mails: 'Houd mensen worst van meer vrijheid voor om gedragsverandering af te dwingen'

Politiekfeb 10 2022, 12:23
Uit interne emails van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de ambtenaren met elkaar manieren bespraken om "gedragsverandering" af te dwingen door mensen de "worst" voor te houden van "vrijheid." Hiermee worden alle complottheorieën dus weer eens bewaarheid.
Uit interne emails van het ministerie van VWS blijkt dat de ambtenaren met elkaar bespraken dat mensen gemanipuleerd moesten worden om gedragsverandering teweeg te brengen. De emails werden publiekelijk na een WOB-verzoek.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1491685164556206083
"Qua draagvlak," stelt de auteur van de email in kwestie, "als het gaat om gedragsverandering gaapt er nogal eens een gat tussen de (intentionele) bereidheid tot verandering en het feitelijke gedrag." Vervolgens stelt de auteur dat je hiervoor ook kunt kijken naar hoe de controleapps gebruikt worden in Nederland in vergelijking met het buitenland.
En dan komt het. "Wellicht dat het gat hier minder groot is als de worst wordt voorgehouden dat er in de toekomst minder vrijheidsbeperkingen zullen zijn?"
Dit zijn dus letterlijk termen die gebruikt worden intern. De worst voorhouden dat er minder vrijheidsbeperkingen zullen zijn. Let wel, als je iemand een worst voorhoudt is dat overduidelijke manipulatie - en vaak nog gebaseerd op een leugen ook. Je lokt iemand ermee in de val en laat ze bewegen in een richting waarin ze eigenlijk niet wíllen bewegen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
In een normaal land - een functionerende democratie en een rechtsstaat - zou dit niet gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten